25. 1. 2012.

Ideja otvorene biblioteke nije zaživela

:: BEOGRAD ::
Prva otvorena biblioteka u Beogradu, posle dva meseca postojanja, ostala je bez ijedne knjige. Ideja instituta Gete da prolaznici slobodno mogu da pozajmljuju knjige sa otvorenog štanda, u Knez Mihailovoj ulici, izgleda da kod nas nije zaživela. Posetioci su samo uzimali knjige, ali ih nisu vraćali, niti su donosili nove.
Na otvaranju je bila gužva i veliko interesovanje... Samo dva meseca kasnije biblioteka je bez posetilaca i ijedne knjige na policama, a prolaznici mahom ni ne znaju čemu štand služi... Ili se u Beogradu dosta čita, i to mahom literatura na nemačkom, ili je ovaj štand još jedan dokaz našeg nemara.

"Imamo svakako puno čitalaca, mi imamo komentare i na fejsbuku i razgovaramo sa ljudima koji koriste biblioteku. Očekujemo da će neke knjige biti i vraćene, ali imamo svakako i one druge koji ne shvataju koja je ideja i da knjige nestaju netragom. Negde je naš zadatak da i dalje pričamo o ovome i da pozovemo ljude: da bi koristili ovu biblioteku neophodno je razmenjivati te knjige," kaže Zorica Milisavljević iz Gete instituta.

Ideja otvorene biblioteke, koja je potekla od Gete instituta, podrazumeva da vam za nju članska karta nije potrebna. Knjige pripadaju svima, a u kom će stanju biti zavisi od toga kako je održavamo. Jedino pravilo je uzajamnost: u zamenu za jednu uzetu knjigu valjalo bi na policu staviti neku svoju ili pozajmljeno štivo nakon čitanja vratiti. To se međutim ne dešava.
"Odnos među ljudima se sastoji iz davanja i primanja, mi smo još u fazi samo uzimanja. Bojim se da će to potrajati zato što se još uvek knjiga kao materijalno dobro vidi u ovim primerima. Ovo jeste jedan momenat tranzicije i u ovakvim stvarima. Mi očito nismo duhovno stigli do tačke da imamo ru ravnomernost i ravnopravnost u tim situacijama u kojima nešto dobijamo i nekome dajemo,"http://www.blogger.com/img/blank.gif smatra pisac Vladislav Bajac.
Slično je bilo, kažu naši sagovornici, i u drugim evropskim zemljama, ali ovakvo ponašanje ne treba da nas pokoleba. Već danas možete da poradite na ponovnom oživljavanju pokretne biblioteke. Donesete knjigu, u njoj zapišete datum, svoje ime i poruku koja će koristiti budućem čitaocu ili vlasniku.

Нема коментара:

Постави коментар