13. 1. 2012.

Novi broj lista za kulturu Avangrad

::: SOMBOR :::

Iz štampe je izašao novi, dvanaesti po redu, broj somborskog besplatnog lista za kulturu Avangrad. U njemu se, između ostalog, nalazi duži razgovor sa gospodinom Zorislavom Paunkovićem, prevodiocem sa ruskog jezika i urednikom časopisa Ruski Almanah, o aktuelnoj ruskoj literaturi i stanju u prevodličakom zanatu. Tu je i kritički osvrt na delo Lady into Fox Dejvida Garneta, ali i prikazi knjiga Bleza Sandrara, Natalije Ž. Živković i dela Virdžinije Vulf. Sa posebnom pažnjom je urađena rubrika Pogled iz ugla koja se ovaj put bavi književnim večerima i manifestacijama širom regiona i to iz perspektive dosadašnjih saradnika Avangrada. Fernbahov dvorac pored Alekse Šantića, potamneli dragulj bačke ravnice, poznat i pod nazivom Baba Pusta, čitaoci će bolje upoznati u rubrici Ovde blizu. U dvanaestom broju se nalaze i tekstovi o velikom reditelju Aleksandru Petroviću, strip-majstoru Branku Plavšiću, čudnim kombinacijama u mejnstrim muzici uz redovne recenzije žanrovski originalnih alternativnih bendova, te detaljna psihološka analiza novih filmskih ostvarenja. Deo lista posvećen prozi i poeziji, literarni sokak Proesis, i u novom broju nudi kvalitetne tekstove sa eks-Ju prostora. Akademski slikari, ali i vanakademski, maštom obdareni, pojedinci dali su svoj nemerljivi doprinos vizuelnom izgledu Avangrada. Korice lista delo su slikara Ivana Vujanića iz Šapca i fotografa Siniše Trifunovića iz Stanišića.

* * *

Avangrad se može uzeti u Somboru (Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, Kulturni centar Laza Kostić, biletarnica Narodnog pozorišta, Pedagoški fakultet, kao i u kafićima i klubovima), Baču (Kulturno-etnološki klub Iskon), Novom Sadu (Gradska biblioteka, Biblioteka Matice srpske, Omladinski centar CK13, knjižara Most, Izba, Radio kafe) i Kikindi (pozorišni klub Pro Art).
Prilozi (priče, pesme, fotografije i fotomontaže, te kritičke osvrte na književnost, film, umetnost) se primaju isključivo na mejl: avangrad@gmail.com.
Detaljnije o samom listu i njegovoj koncepciji možete pogledati na:


gde su i linkovi za skidanje PDF izdanja.

Нема коментара:

Постави коментар