6. 1. 2012.

Nova godina u Beogradu

(autor - KREPKI MRTVAC, bloger)

Šetnja

Novogodišnju noć proveo kući, uz podvarak, crno vino i skandinavske kantautorke: Mari Boine, Kristin Asbjornsen, Ebbu Forsberg i Stinu Nordenstam. Jedna od prvih stvari koje sam uradio u 2012. - na HRT2 (po stoti put) pogledao mjuzikl ,,Briljantin”. Onda legao, oko tri po ponoći.
Prvog januara, svanulo lepo jutro. Napolju, vedro nebo i osunčane fasade okolnih kuća. Neki od prozora i stanova bili su ukrašeni, i celo susedstvo izgledalo je vrlo svečano.
Muvao se po gajbi, popio kafu, doručkovao, čitao pesme Zvonka Karanovića (najtoplija preporuka), zatim obukao jaknu i patike i izašao da prošetam. Svake godine, provog januara izađem u šetnju, pa je to preraslo u neku kao tradiciju.

* * *
Na raskrsnici pored kafane ,,Kod večitog mladoženje" imao sam sreće: za dlaku sam izbegao da me p..ere golub dok sam prolazio ispod velikog drveta na uglu. U pitanju su bili centimetri, promašio me za evo ovoliko. Po tim strujnim kablovima, oko kafane, ima ih dosta. Naročito treba paziti kad prolaziš ispod kablova na početku Gružanske, dijagonalno od biblioteke, jer ih tu ima najviše i vrlo su hirurški precizni.

* * *

Duž donje (osunčane) strane Bulevara, sunce izmamilo u šetnju parove i porodice. Bilo je toplo, pa se svet raskopčao ili poskidao u kratke rukave. Novogodišnje jelke, što su se prodavale ispred pijace Đeram, više nisu bile tu, ostalo je samo nešto malo zemlje i borovih iglica. Kapija pijace bila je zaključana. I kiosk za prodaju hleba je bio zatvoren. Juče su tu dve devojke, prodavačice peciva, pile flašu crnog vina. Devojka, koja je dolivala vino, nosila je na glavi crvenu kapu, neku varijantu kape Deda Mraza i kape Štrumfova. Povremeno bi izvadila flašu ispod pulta i sipala vino u plastične čaše, sebi i koleginici. Bile su zajapurene u obrazima, i smejale se, i pile vino. Nova Godina navodi ljude da izađu iz okvira svog konvencionalnog ponašanja.

* * *

U izlogu kafane ,,Zlatni opanak", izložen jelovnik. Sarme - 300 dinara. Čorbast pasulj - 300. Kiseli kupus/turšija - 160. Pečena paprika - 150. Barene butkice - 390 dinara. Plus nekoliko dekorativnih panjeva, poređanih ispred ulaznih vrata u kafanu.

* * *

Krkljanac na Trgu Republike. U toku je bila humana manifestacija ,,Borba za bebe 2012", i mnogi prolaznici su nosili oko vrata crvenu portiklu od kartona, sa ispisanom porukom podrške bebama. Lep gest. Da podržim bebe, uzeo i ja jednu portiklu, stavio je oko vrata i nosio u ostatku dana.

 * * *

Na Kališu, pružao se lep pogled sa tvrđave, preko reke, ka Ušću i Novom Beogradu. Morao sam da stanem i da malo posmatram. A dole, ispod mesta gde sam stajao, sunce je padalo na kamenu stazu, i na travu i na borove, i izvlačilo iz zemlje i drveća njihove mirise. U suštini, sve se presijavalo u zracima sunca i izgledalo srebrno ili zlatno.

* * *

Neki sivi zec čučao na travnjaku uz ogradu Zoološkog vrta i brzo mrdao njuškom.

* * *

U Skadarliji, sjatio se narod da valjda oseti duh boemske četvrti. Nad Skadarlijom, napravili vatromet koji je pravio tako snažnu buku da si imao utisak da pucaju iz nekog vatrenog oružja. To je iznerviralo ženu koja je sedela na klupi i htela da na miru pojede kandiranu jabuku na štapiću. Požalila se mužu da je ovo sramota šta se radi.

* * *

Iz ulice Lole Ribara skrenuo u Vlajkovićevu. Vlajkovićeva ulica je tako orjentisana da je, u tom trenutku, bila direktno izložena suncu, i cela se kupala u jarkom svetlu. Na pola ulice, mlada žena skoro se sudarila sa saobraćajnim znakom. Srećom, uspela je da se zaustavi na vreme (kad je licem bila tik uz šipku) i nije se povredila.

* * *

Kod tašmajdanskog parka, išla devojka vodeći sibirskog haskija na povodcu. Haski je hodao brže nego što treba i vukao povodac, pa mu je devojka naredila da sedne. On je ignorisao naredbu i hodao/vukao dalje. Devojka, opet: ,,sedi tu, jel čuješ šta ti se govori!". Ok, haski je možda čuo šta mu se govori, ali izgleda mu nije bilo do sedenja. Devojka mu je ponovo naredila da sedne. Pas je valjda shvatio da je devojka popizdela, i da će biti pametnije da sedne. I tako je seo. Devojka ga je onda istukla, udarajući ga drugim krajem povodca po leđima i butinama.

* * *

Pored kafane ,,Kod večitog mladoženje", sredovečna žena, hodajući trotoarom, umalo da zvekne u saobraćajni znak, jer je kucala SMS i nije gledala ispred sebe.

* * *

Ušao u zgradu gde stanujem. Na oglasnoj tabli, kraj ulaznih vrata, bilo je zalepljeno obaveštenje kućnog saveta, otprintano na papiru A4: ,,Mole se komšije koje imaju potrebu da iskazuju svoja politička uverenja, da to rade na oglasnoj tabli. U protivnom, računi koje plaćamo za mesečno održavanje zgrade biće uvećani za iznos koji ćemo morati da platimo za uklanjanje nalepnica (i ostalih političkih sadržaja) sa kabine lifta i sa drugih zajedničkih stambenih površina. Hvala na razumevanju!”

* * *

Prošao kroz foaje i pozvao lift. Skinuo kartonsku portiklu koju sam nosio oko vrata, spakovao je u džep vijetnamke. Malo me jebiga bolele noge. Bila je to fina šetnja, ali duga, tri sata, pa sam i ogladneo. No imao sam razrađen plan, šta i kako dalje. Da se popnem gore, sipam čašu vina, pustim prvi album Motley Crue, i onda spremim neku klopu od tetovca što sam ga bio natopio vodom i ostavio preko noći da omekša.

Нема коментара:

Постави коментар