10. 1. 2012.

rekordna godina za besplatne elektronicke knjige

::: ZAGREB :::

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" (www.elektronickeknjige.com) tijekom 2011. godine deset novih naslova, te je sada čitateljima dostupno ukupno 128 naslova. Od deset objavljenih naslova, šest je još uvijek dostupno u tiskanom obliku. U istom razdoblju mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 150.369 posjetitelja, što je 30.167 posjetitelja više nego tijekom 2010. godine, odnosno porast od 25 posto.

Tijekom 2011. godine objavljeno je pet pjesničkih zbirki ("Anđeli u koroti" Ivana Hercega, "Dok prelazim asfalt" Krešimira Mićanovića, "Underground" Roberta Roklicera, "Glasovne promjene" Damira Šodana i "Slijeganje ramenima" Tvrtka Vukovića), jedan roman ("Ekskurzija" Nevena Ušumovića), jedna zbirka eseja ("Krila u koferu" Borisa Becka), jedan publicistički naslov ("Snaga utopije – anarhističke ideje i prakse u drugoj polovici 20. stoljeća" Dražena Šimleše), jedna zbirka književnih prikaza ("Utočište od riječi" Božidara Alajbegovića) i jedan svjetski klasik – "Walden" Henryja Davida Thoreaua.

U deset i pol godina projekta objavljena je 131 besplatna elektronička knjiga, u prosjeku gotovo 13 knjiga godišnje. Od 131 naslova, 31 su elektronički "originali", a sto su reizdanja, od kojih je 66 rasprodano, a 34 još uvijek dostupno u tiskanom obliku. Od 131 naslova, 62 su pjesničke zbirke (47 posto) koje je čitalo više od 165 tisuća posjetitelja (31 posto), 48 romani i zbirke kratkih proza (37 posto) koje je čitalo više od 217 tisuća posjetitelja (41 posto), deset publicističkih naslova (osam posto) koje je čitalo više od 97 tisuća posjetitelja (19 posto), dvije drame (1,5 posto) koje je čitalo više od 20 tisuća posjetitelja (četiri posto), a devet preostalih naslova (eseji, teorija, književni prikazi) (6,5 posto) čitalo je više od 25 tisuća posjetitelja (pet posto).

U istom razdoblju na mrežnim stranicama projekta bilo je više od milijun posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. 131 besplatnu elektroničku knjigu čitalo je više od pola milijuna posjetitelja, točnije 526.294, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od četiri tisuće posjetitelja. Najpopularniji naslov knjiga je Noama Chomskog "Mediji, propaganda i sistem" koja je skupila više od 60.000 čitatelja.

DPKM u 2012. planira objaviti još deset novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Stanka Andrića, Tomice Bajsića, Branka Maleša, Damira Šodana, Henryja Davida Thoreaua i Hrvoja Turkovića.
============


============

Нема коментара:

Постави коментар