3. 11. 2015.

NIŠVIL POZIVA SRPSKE BENDOVE DA SE PREDSTAVE U KINI

NIŠVIL POZIVA SRPSKE BENDOVE DA SE PREDSTAVE U KINI

SAOPŠTENJE SA PRESS KONFERENCIJE DIREKTORA NIŠVILA IVANA BLAGOJEVIĆA


Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević rekao je na danas (utorak, 3. novembar) da će prvi koraci konkretne realizacije saradnje - razmene muzičara između Kine i Srbije započeti već za nekoliko meseci, odnosno, početkom naredne godine.
- Od strane domaćina, Ministarstva kulture Kine i Kineske džez asocijacije, koje su ugostile delegaciju dvedesetak direktora džez festival istočne i centralne Evrope, tokom posete najznačajnijim kineskim centrima (Peking, Šangaj i Guandžou) predstavljena su nam najznačajnija imena kineske džez scene, ali smo s njihove strane i ovlašćeni da predložimo naše najznačajnije muzičare koji bi mogli da se predstave na koncertima i festivalima u Kini 2016 i 2017-te – kaže Blagojević. Tim povodom, on poziva srpske džez, ali i fusion, world music, rok i pop sastave da dostave promo diskove koje će Nišville prosledjivati na adresu kineskih partnera.
- S obzirom na još uvek važeća ograničenja kada je reč o internetu (između ostalog, ne može se pratiti youtube kanal, kao ni svi sajtovi), potrebno je da nam grupe na disku, osim biografije – prezentacije (sa kontaktima) dostave i audio i (eventualno) video snimke svojih nastupa kao i izbor fotografija, kaže Blagojević i dodaje da je domaćinima u već Kini ostavio promo video izdanja “The Best of Nišville” sa prethodnih izdanja festivala, kaže Blagojević i dodaje da bendovi svoje prezentacije na diskovima mogu poslati na Nišville jazz festival (Cara Dušana 19, Niš 18000) ili dostaviti lično predstavnicima festivala.
Omogućeno nam je da se predstavimo na jednom od najvećih sajmova umetnosti koji se održava u Šangaju, što sam iskoristio ne samo za promociju Nišvilla već i kompletne ponude Srbije kada je reč o kulturnom turizmu. Prisustvovali smo i osnivačkoj sesiji budućeg festivala umetnosti koji bi trebalo da spoji sve zemlje na nekadašnjem „Put svile“ - od dalekog istoka do Evrope. Takođe, domaćini su nam omogućili da pratimo najvažnije sadržaje džez festivala u ova tri grada, ali i da se upoznamo sa kineskim sistemom muzičkog obrazovanja, posebno kada je reč o džezu – a ono što smo čuli od profesora i studenata džez odseka –iznenadilo nas je u najpozitivnijem smislu jer smo videli da taj sistem nimalo ne zaostaje za najpozunatijim džez akademijama u Evropi. Bilo je dosta vremena da sa domaćinima, ali i ostalim gostima, razmenim iskustva - kako kada je reč o organizaciji festivala, tako i da uspostavimo kontakte koje bi, takođe trebalo da rezultiraju angažovanjem muzičara iz Srbije u pomenutim zemljama, ali i dovodjenjem njihovih najznačajnijih imena na festivale u Srbiji. Takođe,kaže, Blagojević, koliko je ova poseta ozbiljno shvaćena, odnosno koliko je Kina svesna značaja džeza (kojem se daje bar podjednak značaj kao i klasičnoj umetničkoj muzici!) za kulturnu razmenu ali i političko-ekonomsku saradnju sa dalekim zemljama - govori i činjenica da je suorganizator ovog programa posete bilo Ministarstvo kulture Kine čiji su predstavnici sve vreme bili sa članovima evropske delegacije. Razgovori su vođeni sa direktorom Ministrastva kulture za Istočnu i Centralnu Evropu, gospodinom Guan Xin-om, koji je ukazao na sve veći značaj koji Vlada Kine pridaje džezu i povezivanju sa zemljama Istočne i Centralne Evrope.
- Iskreno se nadam, zaključuje Blagojević, da će ova poseta Kini – pre svega kroz predstavljanje Nišvilla i na jednom od najvećih sajmovima umetnosti u Šangaju gde su nam domaćini obezbedili štandove – doprineti da jedan broj kineskih turista kojih je tokom leta u Evropi sve više - dođe i na Nišvil ali i na ostale festivale u Srbiji. Na Nišvilu 2016-te predstaviće se par najznačajnijih kineskih bendova.

Нема коментара:

Постави коментар