4. 11. 2015.

Uvod u uporedni atlas imaginarnih anatomija - Telo i Tai Ji


Filmforum SKC, 10. novembar, 20h, mala sala
Uvod u uporedni atlas imaginarnih anatomija:
"Telo i Tai Ji" - Predavanje Nade Macig Sekulić
Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48, Beograd
Predavanje se bavi razlikama u percepciji i korišćenju tela u različitim kulturama i promenama koje nastaju prekoracenjem granica telesnog iskustva onako kako ih postavlja nasa sopstvena kultura. U globalnom svetu danas, u kome se tela neprekidno krecu i migriraju, emituju u etar, tehnicki oblikuju i preoblikuju, telo je postalo laboratorija razlicitih vidova prekoracenja – samo prekoracenje je postalo standard.

Sta se događa sa kada se susretnu kulturno veoma razliciti modeli tela? Kakvu ulogu danas imaju mitska mesta, poput Wudanga, kao mesta susreta? Analizirajuci tai ji kao vid kineskog kulturnog nasledja, ali istovremeno i izmisljene tradicije, bice napravljeno poredjenje i razlike u vidjenju “unutrasnje” anatomije tela odredjene zapadnom modernom kulturom i kineskom kulturnom tradicijom vezanom za tai ji, kao i hibridni spojevi koji nastaju njihovim povezivanjem.

Nada Sekulić je vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde predaje socijalnu i kulturalnu antropologiju, studije roda i antropologiju rata. Do sada je objavila dve samostalne monografije, "Skriveni rat" (2013) i "O kraju antropologije" (2007). Sa dr Zoricom Mršević koautorka je mnografije "Jednake mogućnosti" (2003) i urednica zbornika "Žene, religija, obrazovanje - između duhovnosti i politike" (2001). Objavila je više desetina stručnih tekstova objavljenih u zbornicima i naučnim časopisima. U okviru nevladine organizacije NANDI - umetničko istraživačka stanica, zajedno sa Vesnom Tokin, realizovala je više dokumentarnih filmova posvećenih ženskom pokretu u Srbiji i društvenom položaju žena i izbeglica

Нема коментара:

Постави коментар