20. 11. 2015.

Dokumentarna sreda u dvorani Apolo


Svake druge srede u dvorani Apolo Doma omladine Pančevo prikazuje se izbor umetničkih dokumentarnih filmova koje publika, osim na festivalima, nema priliku da pogleda, jer ne dobijaju svoje mesto ni u redovnom bioskopskom repertoaru, ni na televiziji. Program se realizuje u saradnji Doma omladine Pančevo i Pančevačkog filmskog festivala a podržan je od Ministarstva kulture Republike Srbije. Ulaz na projekcije je slobodan.
U sredu, 25. novembra od 20 časova, na programu je dokumentarni film “JUGOSLAVIJA - kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode, koji je svetsku premijeru imao na 63. Berlinalu. Nakon projekcije biće održan i razgovor o filmu, a gošća programa biće rediteljka Marta Popivoda.

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945-2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.).

''U pitanju je istraživački film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji, naveli su me da ponovo prođem kroz medijske slike i ispitam kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru'', rekla je Marta Popivoda

Trejler:


Нема коментара:

Постави коментар