7. 9. 2015.

Reagovanje direktora Nišvila na odgovore Ministarstva
Da li je i diskreciono pravo Tasovca – nezakonito?!


Povodom odgovora Ministarstva kulture i informisanja portalu Južne Vesti u kojem stoji da je Gradu Nišu poništeno 3 miliona za sufinansiranje Nišvila jer je Petković nezakonito postupio koristeći svoje diskreciono pravo, direktor Nišvila Ivan Blagojević ministru Tasovcu postavlja samo jedno pitanje: 
- Zašto je Vaše korišćenje diskrecionog prava kojim ste dodelili 34 miliona Beogradskom Festivalu Igre i Kustendorfu zakonito, a diskreciono pravo vašeg prethodnika kojim je ispravio propust komisije na redovnom konkursu - nezakonito.  Da budem jasniji, zaključuje Blagojević - zašto ste, svesni nezakonitosti svog prethodnika, uopšte posegli za diskrecionim pravom ako su već ova dva festivala dobila dodatna  sredstva na  redovnom konkursuu ukupnom iznosu od 11 miliona.
Podsećamo da je Nišville džez festival pozvao ministra Tasovca da uplati budžetu grada Niša 3 miliona dinara odobrenih 2013. godine za sufinansiranje Nišvila od strane prethodnog ministra Bratislava Petkovića, odnosno, ukoliko ne planira da postupi po resenju broj 644-00-51/2013 -01 od 16. 08. 2013 kojom je tadašnji ministar Petković odobrio Gradu Nišu tri miliona dinara za sufinansiranje Nišvilla, da o tome konačno pismeno obavesti Grad Niš koji je zvanično primalac sredstava, kako bi se stekli uslovi za pokretanje tužbe nadležnom sudu,  a shodno preporuci zastitnika gradana Saše Jankovića. Tasovčeva Odluka o poništaju Petkovićeve Odluke, dostavljena je samo Nišvilu, a ne i Gradu Nišu.
Na pitanja povodom ranijeg oglašavanja Nišvila, portal Južne vesti je između ostalog postavio pitanje Ministarstvu: Zašto je Ministarstvo kulture (ministar Tasovac) donelo odluku da se poništi rešenje o dodeli 3 miliona koje je odobrio ministar Petković – na koje je iz Ministarstva odgovoreno:
„Odluka o dodeli sredstava Gradu Nišu u iznosu od 3 miliona dinara za sufinansiranje „Nišvil“ džez festivala u 2013, koju je potpisao tadašnji ministar Bratislav Petković, doneta je na nezakonit način i zbog toga poništena.
Bivši ministar Petković iskoristio je diskreciono pravo i pokušao da dodeli sredstva „Nišvilu“ bez ikakve prateće dokumentacije i prethodno obezbeđenih sredstava, i bez uzimanja u obzir činjenice da je „Nišvil“ odbijen na konkursu“ – stoji u odgovoru Ministarstva poslatom Južnim vestima.
Inače, pored toga što je potpisao odluku o dodeli 3 miliona Gradu Nišu, Petković je u medijima a i u Skupštini Srbije, javno potvrdio da će Ministarstvo kulture pomoći Nišvil – na osnovu čega je Festival najavljivao Ministarstvo kulture kao pokrovitelja.

Нема коментара:

Постави коментар