29. 9. 2015.

Osuda homofobičnog napada u centru Beograda


Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najoštrije osuđuje homofobični napad na pesnikinju i aktivistkinju Labrisa Dragoslavu Barzut i njene prijateljice u centru Beograda i poziva nadležne da hitno pronađu počinioce i privedu ih pravdi.
Dragoslava Barzut i njene prijateljice brutalno su napadnute su u noći između 26. i 27. septembra u kafiću SFRJ u Ulici kraljevića Marka, nakon festivala poezije u obližnjem Magacinu, na kojem je Dragoslava Barzut učestvovala kao članica žirija.
Prema navodima Dragoslave Barzut (1984), nepoznati muškarac, sa kačketom i kapuljačom na glavi, ušao je u kafić, u kojem su sedeli njegovi poznanici, i došao do stola za kojim je ona bila sa prijateljicama, te uz uzvike: “Lezbejke, lezbejke!” počeo da ih udara. U trenutku kada je Dragoslava Barzut pozvala policiju, drugi nepoznati muškarac, koji je od ranije bio u kafiću, takođe je počeo da ih fizički napada i vređa na seksualnoj osnovi. Tom prilikom je napadnuta i konobarica kafića, koja je pokušala da ih zaštiti, a u odbranu napadnutih stala je i nekolicina gostiju koji su se u tom trenutku našli u lokalu.
Oba napadača su pobegla sa lica mesta pre dolaska policije.
Prema navodima Labrisa, postoje snažne indicije da je napad na lezbejke bio sa direktnim umišljajem i motivisan mržnjom u odnosu na seksualnu orijentaciju žrtava.
Asocijacija NKSS izražava zabrinutost zbog nastavka nasilja prema pripadnicima/cama LGBT zajednice i pridružuje se zahtevu Labrisa da napad na Dragoslavu Barzut i njene prijateljice bude okvalifikovan kao zločin iz mržnje, na osnovu člana 54a Krivičnog zakona.



Нема коментара:

Постави коментар