30. 9. 2015.

„PRIČE IZ DUŠE“ – FORUM TEATAR sa korisnicima psihijatrijskih usluga

TRANSFORMATOR i Udruženje DUŠA
Vas sa ponosom pozivaju
na nova izvođenja predstave u okviru aktivnosti obeležavanja 10. oktobra Dana mentalnog zdravlja

„PRIČE IZ DUŠE“ – FORUM TEATAR sa korisnicima psihijatrijskih usluga
četvrtak, 1. oktobar 2015., Kulturni centar REX, 20h
i nedelja, 11. oktobar 2015., Dom omladine Beograda, sala Amerikana, 20h

PRIČE IZ DUŠE je interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu priča i iskustava članova i članica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga DUŠA, u saradnji sa Udruženjem KEC MNRO i TRANSFORMATOROM – platformom za transformaciju stvarnosti putem umetnosti. Cilj predstave je sa jedne strane osnaživanje samih učesnika i razvoj njihovih potencijala za zdrav i kreativan život, a sa druge strane usmeravanje pažnje javnosti na teškoće sa kojima se osobe sa mentalnim poremećajima svakodnevno susreću i pozivanje na solidarnost kako bi se smanjila diskriminacija i stigmatizacija prema ovim ljudima, i kako bi im se omogućilo da žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim članovima društva.
PRIČE IZ DUŠE je predstava koja povezuje i transformiše sve prisutne, glumce i publiku, i predstavlja pozorište života koje čini da se zamislimo, osećamo, saosećamo i pokrenemo na zajedničko delovanje i stvaranje zdravijeg i tolerantnijeg društva. PRIČE IZ DUŠE otvara prostor za dijalog i briše granice između scene i auditorijuma, pozivajući članove publike da postanu izvođači na sceni i aktivni tragači za konstruktivnim rešenjima problemskih situacija u predstavi, čime mogu promeniti tok predstave, a samim tim i života, jer PRIČE IZ DUŠE predstavljaju stvarne, opipljive priče, a ovaj pozorišni događaj predstavlja vežbu za realnost.
Učesnici-glumci u predstavi su članovi i volonteri Udruženja DUŠA: Nikola Repec, Petar Jugović, Milutin Savić, Ognjen Micić, Jovica Blaževski, Anđa Petrović/Sanja Trifunović, Samir Bićak i Vladimir Janković.
Voditeljka kreativnog procesa i moderatorka interaktivnog dela predstave: Vera Erac, psihološkinja i praktičarka primenjenog pozorišta i plesa (TRANSFORMATOR).
Izvođenje predstave omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturni centar REX i Dom omladine Beograda, u okviru projekta koji sprovodi TRANSFORMATOR (www.transformator.rs) u saradnji sa udruženjem DUŠA.
Predstava će do kraja godine biti izvedena još 2 puta, u novembru i decembru.

Trajanje predstave uključujući interaktivni deo sa publikom: 120'
ULAZ SLOBODAN


Нема коментара:

Постави коментар