2. 9. 2015.

MUZEJ PLESA ZA DECU

Stanica Servis za savremeni ples predstavlja svoju novu interaktivnu plesnu instalaciju za decu pod nazivom „Muzej plesa“, autora/koreografa iz Makedonije – Viktorije Ilioske, Klimenta Poposkog i Elene Risteske nastale u saradnji sa Dalijom Aćin Telander. Instalacija je postavljena u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4 u Beogradu i biće otvorena za posetioce 7. septembra u 17 časova. Ulaz je slobodan!

Ovaj nesvakidašnji „Muzej plesa“ je inspirisan istorijom plesa i koreografije i napravljen je tako da deci uzrasta od 3 do 7 godina pruži stimulativno interaktivno iskustvo kroz koje će se upoznati sa savremenim plesom. Koncipiran je kao prostorna instalacija koja se sastoji iz nekoliko segmenata čiji sadržaji omogućavaju raznovrsne i specifične načine stimulacije percepcije i predlažu neobične susrete sa plesom koji se baziraju na neposrednom iskustvu, fizičkoj angažovanosti i kreativnosti. Obraćajući se dečijoj radoznalosti i kreirajući strukturu u kojoj deca mogu da učestvuju, istražuju i otkriju sebe i druge, ovaj projekat predlaže novo, neposredno iskustvo umetnosti i specifičan susret sa savremenim plesom.

Interaktivni aspekt ovog projekta je od velike važnosti jer sa decom deli jedinstveno iskustvo – njihova uloga i učešće u izvođenju bez odraslih će ih ohrabriti i podstaći da vide sebe i druge iz nove perspektive, podstaći će ih na odgovornost i saradnju, zaintrigiraće njihovu radoznalost i doprineti njihovom shvatanju plesa i umetnosti.

Brojna istraživanja potvrđuju važnost susreta dece sa umetnošću. Stimulativna iskustva ponuđena unutar specifičnih formata koji podstiču na učešće doprinose njihovom kognitivnom razvoju, podstiču samopouzdanje i kreativnost i utiču na njihovo buduće razumevanje sveta i njihove uloge u njemu.

Proces rada na „Muzeju plesa“ započeo je u okviru projekta Generator Saradnička platforma za razvoj plesnog pozorišta za decu na Balkanu. Prethodna faza rada na predstavi je realizovana u Makedoniji u junu ove godine gde su, pod mentorstvom Dalije Aćin Telander, učestvovali mladi koreografi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ovo je prvo izvođenje “Muzeja plesa” koji je još uvek u fazi umetničkog istraživanja i organizatori i umetnici se raduju da vide reakciju i utiske dece nakon učešća.

U okviru istog projekta Stanica je, sa partnerima širom Balkana, upravo objavila priručnik namenjen prvenstveno predškolskim ustanovama, ali i roditeljima i drugima koji rade sa decom “Kako upoznati decu sa pozorištem i pozorište sa decom?“, koji se može besplatno preuzeti u PDF formatu ovde.

Zbog malog broja mesta potrebno je prijaviti se unapred organizatorima na email stanicainfo@gmail.com ili broj telefona 064/3901 877 najkasnije do 5. septembra.

Нема коментара:

Постави коментар