3. 6. 2012.

Pozorje zatvoreno uz negodovanje publike

NOVI SAD -
Uz uzvike negodovanja publike i slabije popunjenu salu, u Novom Sadu su sinoć dodeljene Sterijine nagrade, a izvođenjem baleta "Mileva Ajnštajn", Srpskog narodnog pozorišta, zatvoreno je 57. Sterijino pozorje.
Jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao glumac Branislav Lečić, odlučeno je da se nagrade ne dodele u četiri kategorije.
Izostale su jedna od četiri Sterijine nagrade za glumu, kao i nagrade za najbolje scenografsko i kostimografsko ostvarenje.
Žiri je, takođe, odlučio da ne dodeli priznanje za najboljeg mladog glumca, iz nagradnog fonda "Dara Čalenić".
Osim Branislava Lečića, članovi žirija ovogodišnjeg Sterijinog pozorja bili su teatrolog iz Zagreba Ana Lederer, dramaturg iz Beograda Maja Pelević, beogradska rediteljka Ana Tomović, kao i ljubljanski reditelj Janez Pipan.
Direktor beogradskog "Ateljea 212" Kokan Mladenović izjavio je prethodno novinarima da je ova odluka žirija "skandalozna i u istoriji nezapamćena".
"Nakon ovakve odluke žirija, Festival treba ukinuti po svaku cenu ili pozvati upravu da napravi radikalne reforme", rekao je Mladenović i dodao da "Atelje 212" više neće učestvovati na Pozorju.
Najboljom predstavom na 57. Sterijinom pozorju proglašena je predstava "Radnici umiru pevajući", Olge Dimitrijević i u režiji Anđelke Nikolić.
Ova predstava, koja je izvedena u produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra dobila je nagrade i u kategoriji najbolje režije.

"Radnici umiru pevajući" dobili su i nagrade u kategorijama tekst savremene drame, originalna scenska muzike i koreografija, ali i nagradu za mladu glumicu Mariju Bergam, iz nagradnog fonda "Dara Čalenić".

Specijalna Sterijina nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu predstave "Marat the sade", Petera Vajsa, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta.
U kategoriji glumačkog ostvarenja Sterijine nagrade dobili su Jovo Maksić, za ulogu Miloša u predstavi "Bunar", Hana Selimović, za lik Sene Zolj u predstavi "Otac na službenom putu", kao i Silivija Križan za ulogu Glasnika u predstavi "Marat the sade".
Sterijinu nagradu Okruglog stola 57. Pozorja dobila je predstava "Radnici umiru pevajući", a prema odluci žirija Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara i teatrologa.
Za najbolje pozorišne kritičke tekstove, nagradu "Milan Kujundžić", koju dodeljuju Sterijino pozorje i redakcija novosadskog lista "Dnevnik", dobili su Ivan Medenica i Slobodan Obradović.
Medenica je nagrađen za tekst "Velike i male smrti", kritiku predstave "Nije smrt bicklo (da ti ga ukradu)", dramske spisateljice Biljane Srbljanović, dok je Obradović dobio nagradu za kritički tekst "Grmljavina bankrota" o predstavi "Gospoda Glembajevi", po tekstu Miroslava Krleže.

(Izvor: Tanjug )

Нема коментара:

Постави коментар