20. 6. 2012.

Kusturica: Tražićemo kamen iz drugih gradova za Kamengrad

(komentari čitalaca)


nema-deda-mraza
zasto ne trazi kaldrmu od kineza?

sram-te-bilo
Sta je bre ovo? Kako ga nije stid? Ko ovo sve financira? Sta se sada bavi gradnjom? Neka se bavi svojom profesijom. Narod, Srpski narod u Trebinju se digao protiv ove gluposti, jer to i jeste cista glupost. Kakav Andricev grad i glupe price? Ako ima para na bacanje, neka ga da izgladnjelom narodu!!!

zlotvoric
Паре нису твоје већ његове. И ако их спали што по закону не би смео, његове су. Напокон да неко нешто гради за разлику од оних што рушише по целој Југи претходних година.

StrahMeBilo
Ako imas mozak za deljenje drugima, a ti nemoj da ga sve podelis jer ti vise nece padati tako svetle misli na pamet. Ne samo da sagledavas opsirno nego si otisao u neslucene dubine problema. Da priznam - malo me bilo strah dok sam citao. A i sad mi nije sve jedno.

TB
Ima ovdje svašta. Oni koji nisu iz TB teško da znaju o čemu se radi. Kasarna koja se spominje je zaostavština Austrougarske i sastoji se od 365 spavaćih soba. Iznad kasarne se nalaze topovske kupole od livenog gvožđa prečnika od 2 do 4 metra. U okviru kasarne je i čatrnja (rezervoar) za vodu. Činjenica jeste da je godinama kasarna urušavana, kraden kamen, pokušana i seča gvozdenih kupola da bi se prodalo u staro gvožđe (toliko su debele da je ostao samo pokušaj!), ali građani Trebinja bez obzira na formalnost registracije "kulturne zaostavštine" imaju izražen emotivni stav prema tom mjestu i vrijednost u rukom klesanom kamenu koji vrijedi ne tako malo $. Građani Trebinja imaju otpor da se njihov kamen (koji su preci rukom klesali) razvlači po vještačkim ("starijim i ljepšim") gradovima. Niko nije ponudio kompenzaciju da Kusturica napravi put TB-Višegrad, ili da uloži neki novac u "najljepši grad" kako ga je sam nazvao. S druge strane, činjenica je da Trebinjcima ne smeta da se taj isti kamen krade i razvlači u "lokalu" po Trebinjskim kućama i imanjima. Licemjerje na sve strane. Za one koji žele da vide...kada idete putem TB-HN (za one koji ljetuju u CG) poslije izlaza iz TB na uzbrdici, poslije 3 KM sa lijeve strane imate jedan planinski vrh, go, pokriven lomljenim kamenom. To je to.

Petar-Pecikoza
@TB :
Hvala na komentaru. Lepo je cuti razne verzije price i ne napadati nikoga bez razloga i ne suditi... I ja verujem da se Kusta ne bi usudio da dirne neki odrzavaniji spomenik (uz svo postovanje datoj kasarni!), vec je stvarno to sredio verbalno s gradonacelnikom ili kim vec... Mislim da je jedino pogresio sto nije ponudio nesto zauzvrat, da izgradi neki spomenik ili popravi neku gradjevinu u Trebinju, sta god. Lepa rec i gvozdena vrata otvara. Ovako mirise da ce ta kasarna nastaviti da se raspada, truli i raznosi (osim gvozdenog dela :)) i ljudska sujeta, licemerje i bahatost ce pobediti...

Novak
@TB :
Najspornije je zemljace, sto je sve predstavljeno, da je Kusturica silom pokusao odvesti to kamenje, pa je brze bolje zatrazena pomoc iz Sarajeva i Beca, jer hrabri demonstranti-branitelji ne mogu izdrzati udare dva neprijateljska kamiona i jednog rovokopaca. Ti radnici su se odmah povukli, nije bilo nikakve potrebe da sa alarmiraju stranci, sem ako neko nije ocekivao da bude nagradjen ordenom za hrabrost u zastiti austrijskog naslijedja i lojalnosti sarajevskim pasama. I drugo, nije Kusturica dosao da ravna citavo utvrdjenje, sa svime kako si ga opisao, vec da uzme kamen iz jednog dijela urusenog spoljnjeg bedema. Na kraju, sve je to nije ucinio samoinicijativno, vec uz prethodno Cukovo odobrenje. Sramotan dogadjaj za Trebinje, nijesam znao da ovoliko poskoka imamo u Trebinju, dok Kusturica nije pomakao kamen ispod koga leze.

ja
zivim u blizini mokre gore i znam da je tako isto bilo i kada je pravio drvengrad svima je smetao a pogledaj te mokru goru sada i uporedite sa mokrom gorom od pre desetak godina najverovatnije bi bila pretvorena u rudnik a ovako je prelepo selo i izuzetna turisticka destinacija coveku svaka cast i samo napred

Bez-izbora
@ja :
50 dinara rampa u Kotromanu. Dečije ekskurzije umjesto da obilaze istorijske ( ili "u svetsku baštinu upisane") lokalitete idu na Mokru goru. I to manji deo je vožnja "osmicom" (kojom sam se vozio pre 40 godina), a veći deo "obilazak Drvengrada". To vidim da je Mokra gora sada. Verujem da je građanima opštine Mokra gora super.
Ajde malo da živimo od sopstvenog rada, a rampu kod Višegrada i naplaćivati prolaz 10KM je lako napraviti.

i-ja
Apsoluno se slažem sa @ja. Razlika je što je u Mokroj gori napravljena Mokra gora, a Andrićev grad se ne pravi u Trebinju - gradi se u Višegradu. A vjerujem da ni dokazano pošteni građani Višegrada ne prihvataju kamen iz Trebinja kao autentičnu zaostavštinu.
Da, čuo sam da Kusturica tek ima u planu da pravi Dučićgrad u Trebinju, od Trebinjskih (Dučićevih) platana.


Zabrinuti
Neverovatno. Jedan čovek određuje šta je "kulturna vrednost". Šta više vredi neizgrađeni grad ili gomila kamena. Kusta zna kako da uđe u istoriju. Imena neimara na čijim je leđima to postigao ostaju nepoznati. Tako to i jeste u životu.
U udžbenike istorije i na google mape ne ulaze zaslužni, već dovitljivi.

Sanjao-sam
Sanjao sam da je gospodin Kusturica zamislio Andrić-grad kao kulturno dobro Republike Bosne i Hercegovine, da je poklonio svojoj državi ideju, angažovao sve svoje stvaralačke moći u realizaciji, eventualno poklonio 500.000 evra za gradnju, a da je zauzvrat njegov doprinos obeležen spomen-pločom i NIKAKVIM novčanim prihodom, i sada i ubuduće. Sve prihode Andrić-grada ubiraju sarajevska i banjalučka porodilišta.
Ali, avaj, probudio sam se!

(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар