23. 2. 2012.

Preminuo pesnik Ivan Gađanski

::: BEOGRAD :::
Istaknuti umetnik Ivan Gađanski preminuo je u Beogradu 23. februara u 75. godini. Bio je retko markantna figura srpskog pesništva. Objavio je više knjiga poezije, eseja i prevoda s nemačkog, engleskog i grčkog.
Rođen je 8. aprila 1937. godine u banatskom mestu Jaša Tomić. Diplomirao je na grupi za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu, a specijalističke studije je završio na Kolumbiji.
Naso Vajena, vodeći grčki kritičar i istaknuti evropski intelektualac, u besedi povodom prijema Ivana Gađanskog u najugledniju grčku kulturnu instituciju „Parnas“ rekao je: „Gađanski je jedan od najznačajnijih pesnika danas. On je vrsta pesnika retka u naše vreme, koji sažima specifičnosti različitih pesnika u čudesnu i harmoničnu sintezu. Čovek sela ali i čovek grada, Srbin ali i Balkanac, Balkanac ali istovremeno i Evropljanin, Evropljanin ali i građanin sveta.
To je idealan tip zato što je harmoničan amalgam navedenih karakteristika, amalgam natopljen potpuno osećanjem istorije.“
Mnogi domaći i strani kritičari istakli su pohvale ovom pesniku (Vasko Popa, Ivan V. Lalić, Aleksandar Petrov, Ivan Šop, Jovica Aćin, Sveta Lukić, Veno Taufer, Čarls Simić, Ričard Berns...).
Ivan Gađanski je dobitnik i Zmajeve nagrade za poeziju, nagrade „Laza Kostić“, nagrade za životno delo „Pavle Marković Adamov“ i drugih. Zastupljen je u Markizovim izdanjima „Ko je ko u svetu“ i „Ko je ko u svetu umetnosti“. Godine 1997. Američki biografski institut ga je izabrao je za „Čoveka godine“.
Gađanski je bio član Međunarodnog PEN-a, Matice srpske, Književnog društva „Parnas“ u Atini, Društva za antičke studije Srbije, Udruženja književnika Srbije...
Bio je oženjen Ksenijom Maricki Gađanski, stručnjakom za klasične jezike i nauke i univerzitetskim profesorom. Vreme sahrane Ivana Gađanskog biće saopšteno.

(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар