2. 2. 2012.

Napušatizam - kao poetski izraz

Napušatizam je autentični izraz u poeziji koji je nastao na početku 21 veka. Tvorac ovog poetskog izraza je Milan Mijatović aka Napushatovic, poznat u poetskom svetu po nastupima gde polovina publike beži napolje a druga polovina histerično vrišti, preti ili aplaudira.

Ako tražite praoce napushatizma, potražite ih u satiri i u pesmama rugalicama.
U pop kulturi je srodan rep muzici i panku. U poeziji koristi forme kao što su slam i freestyle.

Zašto treba da postanete napušatisti:
- Napušatizam čuva vaše duševno i fizičko zdravlje. Psiholozi tvrde da treba izbaciti sve iz sebe i da nije dobro ćutati i gutati sve ono što vas muči.
- Ako naučite da napushavate i sebe i druge i ako dozvolite da vas drugi napushavaju izlečićete se od kompleksa i neće moći da vas povredi prejaka reč. Veliki je problem što su ljudi sujetni i ne mogu da podnesu kritiku.
- Društvo u kome živimo je zasnovano na suprotnostima i sukobima. Potpuno je pogrešno težiti ka harmoniji i konačnom rešenju, gde bi vladao mir i sve suprotnosti bile izglađene jednom zauvek.

- Savremena poezija je zasnovana na sukobu mišljenja i protivljenju. Povremeno određeni centri moći kanonizuju određene pesnike i njihovu poeziju. Teži se ka uniformnosti i monolitnosti a takve težnje guše slobodu stvaranja i izražavanja.

- Dovode se u pitanje autoriteti ili se podržavaju određeni autoriteti. Ne postoji jedan glas i jedinstveno mišljenje. Što više glasova, to je SCENA bogatija i življa.

- Napushatizam je umetnička revolucija koja se nikada ne završava. Ne postoji konačno rešenje, odnosno sigurno rešenje.

- Relativizam je osnova napushatizma. Potom dekonstrukcija kao čedo postmodernizma.

- Napushatizam se ne oslanja na akademsku pesničku tradiju, već na tradiciju ulične poezije i slam tradiciju koje su jasna distanca u odnosu na akademsku književnu scenu.

- Napushatizam je veština kao recimo karate ili heklanje. Dobar napushatista nikada ne preteruje u poetskom napushavanju i zna gde su mu granice i kada treba da stane. Cilj napushavanja nije izazivanje tuče ili mržnje, već oživljavanje poetske scene kojoj preti smrt usled blaziranosti i manjka hrabrosti da se bude protiv.

- Napushatisti su provokatori ali nisu zlonamerni. Neće naneti zlo neistomišljenicima.

- Kultura NVO podrazumeva da kada dođe do verbalne provokacije i napada na osobu, ona ne uzvrati istim sredstvima. Obično napadnuta osoba prećuti i ignoriše verbalni napad. Takvo ponašanje se smatra društveno prihvatljivim ponašanjem. Ovakav model na duže staze vodi u neiskrenost i gomilanje negativne energije. Nasuprot ovom NVO modelu, kultura napushatizma podrazumeva sukob na prvu loptu ali bez mržnje ili želje da se nanese zlo. Ako se stvari rasprave na samom početku, situacija će biti jasnija. Svako prećutkivanje stava i neslaganja vodi u uniformnost i u novi fašizam i jednoumlje.

* * * Ovaj manifest je podložan promenama.

(izvor --- FACEBOOK)

Нема коментара:

Постави коментар