28. 2. 2012.

Izložba radova Anđele Mujčić

::: NOVI SAD ::

Likovni salon KCNS, Novi Sad
Četvrtak, 01. Mart 2012. 20:00 — Utorak, 13. Mart 2012. 20:00


Izložba se može pogledati radnim danom od 10.00 do 20.00

Kompleksno umetničko obrazovanje Anđele Mujčić baza je na kojoj se gradilo njeno slikarstvo, po kojem je prepoznatljiva na umetničkoj sceni, u tokovima aktuelne figuracije nove senzibilnosti, nepatvorenog egzistencijalnog unosa.
Intuitivna i radikalna metamorfoza od predloška (stare fotografije) ka slici, uz nalaženje čvrste podloge za rad, interesovanje za materiju, poigravanje formatima, kadrovima i dimenzijama, rezultira sugestivnim slikama-objektima, koje mire prošlo i sadašnje, ličnu i kolektivnu memoriju, nostalgično i subverzivno… Preostaje fragmentarna slika života, koji živimo, doživljavamo.
Precizno izvedeni “portreti”, odvojeni od svega suvišnog pa i fizionomskih detalja i kakvog nametnutog konteksta, često u korelaciji sa drugim figurama, okidači su posmatraču za spontanu reakciju: osmeh, nelagodu, pomisao… Izlazak iz klasičnog formata doveo je do slobodnijeg postavljanja figura i instalacijskog kontrapunkta slike i crteža, koji nas nagoni na pokret i provociranje naznačene perspektive, a pojačava metafizički prizvuk.
Slikarstvo Anđele Mujčić, svesno nepromenjivosti suština ali i nepovratnosti nekih vrednosti, pozicionira se na zategnutom luku od dela modernista preko popmodernista do radova neslućenog izgleda i značenja. Čini se izvesnim da će nas njene slike i ubuduće, posredno ali neumitno, voditi nama samima. (Ljubica Jelisavac – Katić)

Anđela Mujčić – biografija
Rođena 1981. godine u Nišu. Diplomirala slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Đura Radonjića 2005. godine. Specijalističke studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Jovanovića 2009. godine. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od 2011. godine radi na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, kao asistentkinja na predmetu Slikanje.
Grupno izlagala na preko 50 izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na 13 likovnih kolonija. Članica ULUS-a od 2010. godine i ArtEQ umetničke grupe. Dobitnica druge nagrade na kreativnom multimedijalnom konkursu „Voyage Bleu“ u Beogradu 2010. godine.
(izvor --- PLAKATT)

Нема коментара:

Постави коментар