29. 1. 2012.

Kako sam opet postao komunista

(Božićna priča Marka Vidojkovića --- KOMENTARI čitalaca)

Milan Mladenovic | 06/01/2012 23:05
Ovi tekstom ste presli svake granice dobrog ukusa.Kome ovo treba pripisati da li redakciji ili ovom izgubljenom u svemiru sad je manje vazno.
Dozvoljeno je da se na pogrdan nacin nazivaju Srpske slave i svetinje i time se na nagori nacin vredjaju osjecaji pravih vjernika Srpskog naroda.
Da li treba napomenuti da je to objavljeno dan uoci velikog pravoslavnog praznika.

maja k | 06/01/2012 23:20
Preporučujem kombinovano čitanje Bećkovića i Vidojkovića. Vidim da su se neki s pravom uvredili što Vidojković koristi svoj prepoznatljivi stil, a na Božić. Ali vi gospodo od reči "sr.." ne vidite očajnički Vidojkovićev vapaj, sličan onome koji Bećković spominje u svojoj pesmi postiđen pred Bogom. ja sam ovo shvatila kao neprežalni kasni vapaj autora za pokojnim ocem, i u tom smislu je vrlo religiozno i prigodno. Svi pristupamo Bogu na svoj specifičan način. To što neko psuje i glumi žestokog momka ne znači da nije iznutra očajan i da nije verujući.

Boban -- | 07/01/2012 10:13
Odličan tekst. I odlično je što je "Politka" dala prostora i drugima, koji se ne uklapaju u praznični kičeraj. Hvala vam za to.

::: Срђан Стефановић | 07/01/2012 13:59:::

Једино интересантније од броја пуританаца откривених међу прочитаним коментарима јесте број функционално неписмених пуританаца. Без икакве намере да браним ”Политику”, или Видојковића, баш нико не спомену сјајан псеудконтраст између овог текста и оног два реда изнад од С. В. - Јанковић. Потпуно иста количина једа према (само на први поглед) различитим вредносним/политичким системима, исказана формално другачијим, а у суштини истим језиком.
Драги моји пуританци, традиционалисти и други, зар не видите позамашну количину прозивки, осуда и сличних не-хришћанских алегорија у Јанковићкином тексту, и то све на највећи хришћански празник праштања и љубави? Судећи по коментарима тамо и овде - не видите. А ти текстови су у длаку исти ако занемаримо фабулу. Патња је патња, био апарат за генерисање емпатије џоинт или чизмице.
За ”Политику” - добар посао!

:::Marko Nevidojkovic | 07/01/2012 12:47 :::

Никада нисам разумео атеисте. Код свих њих је карактеристично што покушавају да исмевају оне који верују и да натерају исте да престану да верују и буду као они. Зашто ти као атеиста и спомињеш Божић? Зар за тебе Божић уопште постоји? Замисли када бих се ја као Православац освртао на муслиманске, католичке или јеврејске празнике и критиковао их на овај начин! Живи свој живот и пусти друге да живе како желе. Божић нам није наметнут, ми уживамо тог дана!

::: dejan sakovic | 07/01/2012 12:40 :::

...Svako ima pravo na stav,ma koliko on bio vulgarizovan i banalizovan kao ovaj,u prici Kako sam opet postao komunista.Tezgaroski gledano, ovo moze biti prodavana roba kao pesme Jece Karleuske,ili sl,u svakom slucaju,zanimljivo je jer je u potpunom skladu sa zvanicnom politikom u zemlji Srbiji,i moguce je da je ovo i vecinski stav u Srbiji,to sto nabrojah daje i legitimitet Marku Vidojkovicu.
Jedino,nisam siguran da je list Politika spustio svoje standarde,ba,bas toliko.
Uostalom neka citaoci izaberu i odvoje cvece ili smece.c
Matija Beckovic ili Marko Vidojevic.
Tačka.

dijaspora radisic | 07/01/2012 07:26

Moj otac je kupovao Politiku,Ilustrovanu politiku i NIN odkad znam za sebe.Oduvijek sam smatrao Politiku ozbiljnom kućom.Sada ne mogu da vjerujem da je ovakav tekst objavljen u Politici.Tuzno.
Autor vjerovatno misli za sebe da je mnogo `cool` jer je popljuvao svoj narod i vjeru.

Cvijetin Simic | 07/01/2012 06:48

Postovana Redakcijo,
obracam Vam se kao citalac koi veruje u Vasu kucu,ali me interesuje da li je moguce da dopustite da neko ,pa i neki novinar,naziva Srpske praznike Srpskim sranjem.

Александар Бг | 07/01/2012 03:37

Kако је Марко Видојковић постао писац? свакодневном рекламом његовог романа Канџе на Б92-ци...
Kао, питали се у Cамиздату ко је глас младе нове генерације, која ће успут да попљује чланове ЈУЛ а. СПС а. и старог ( иронично и данашњег ) естаблишмента. . .његово име нашло се на врху листе...
Смешно. као текст. као појава, као идеја да ће ово изазвати већу пажњу и помаму за квази панк алтернативним идејама...

branko gvozdic | 07/01/2012 00:13

Opet sam pročitao tekst koji mi je opako podigao živac, i onda sam shvatio gde je problem : prvu devojku je imao 93-eće tj kada je imao 18 godina ...pametnom dosta, ponekad su ta "momačka ludila" urezana u hipofozu za ceo život.
baj d vej, to što si ispisao, nema ama nikakve veze sa komunizmom, tako da je to ostalo u domenu provokativnog naslova i jeftine reklame kategorije top shop..

Djordje Gavran | 07/01/2012 00:34

Nadam se da ces ponovo postati vernik..
istinski..

Ditka - | 07/01/2012 01:24

Meni se prica svidja i SUPER je! Svaka cast sto ste je objavili, jer je skroz drugacija od svega tradicionalnog i nesto je poput svjezeg daska vjetra sred mrtvaje i zabokrecine. Svidja mi se i "naravoucenije" i jezik i poruka price. BRAVO autoru i sretan Bozic svakom ko slavi.

(izvor --- POLITIKA)

Нема коментара:

Постави коментар