09.06.2011.

Tribina o VARGASU LjOSI - Četvrtak, 9. jun u 20h

::: NOVI BEOGRAD :::

"Knjizevni Program DKSG"
Četvrtak 9. 6. u 20:00, Mala sala
Nobelova nagrada —- MARIo vargas ljosa
Govore: Silvia Monros Stojaković, Aleksandra Mančić, Bojana Kovačević Petrović, Dalibor Soldatić i Milan Komnenić
Ne propustite tribinu posvećenu književnom delu jednog od najcenjenijih pisaca današnjice i dobitnika Nobelove nagrade za 2010. godinu.
Mario Vargas Ljosa rodio se u Arekipi u Peruu 1936. godine. Studirao je književnost u Limi, a doktorirao u Madridu. Za vreme studija radi kao novinar i počinje da objavljuje kratku prozu. Već sa prve tri knjige – zbirka priča Šefovi (1957) i romani Grad i psi (1963) i Zelena kuća (1965) – osvaja nekoliko uglednih nagrada. Do kraja šezdesetih, uz Markesa, Kortasara i Fuentesa, postaje jedan od glavnih nosilaca „latinoameričkog književnog buma“ u Evropi.
Pored nekoliko drama, književnih studija, eseja i memoarske proze, objavio je romane: Razgovor u katedrali, Pantaleon i posetiteljke, Tetka Hulija i piskaralo, Rat za kraj sveta, Pohvala pomajci, Don Rigobertove beležnice, Jarčeva fešta, Raj na drugom ćošku, Avanture nevaljale devojčice i Keltov san.
U mladosti je Vargas Ljosa bio vatreni levičar, pristalica kubanske revolucije i Fidela Kastra, da bi se kasnije priklonio idejama neoliberalizma, kritikujući istovremeno i ekstremno leve i ekstremno desne režime. Bio je kandidat http://www.blogger.com/img/blank.gifza predsednika Perua 1990. godine, ali je u drugom krugu izgubio od Alberta Fudžimorija.
U obrazloženju Švedske akademije stoji da je Vargas Ljosa zaslužio nagradu zbog „kartografski preciznih prikaza struktura moći i jetkih slika otpora, revolta i poraza pojedinca“. Pored Nobelove, dobitnik je niza najznačajnijih svetskih nagrada, priznanja i počasnih doktorata.

Нема коментара:

Постави коментар