12. 6. 2011.

Porodici Đoković nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku

Hrvatska policija nije jutros dozvolila ulazak u Dubrovnik jahti "Dijana", u vlasništvu porodice najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, iako je lučka kapetanija u tom gradu prethodno odobrila uplovljavanje.
- Veoma smo razočarani! Bez obzira na to što su sve vreme znali o kome je reč, bez razloga su nas držali tri i po sata na graničnom prelazu, iako nismo prekršili nijedan zakon. Pustili su nas tek kada smo platili kaznu, ali tada više nismo imali volje za odlazak u Dubrovnik i vratili smo se za Tivat - izjavio je Tanjugu Srđan Đoković, otac srpskog tenisera.
Na jahti su, osim Srđana, bili i njegova supruga Dijana, Novakova braća Marko i Đorđe, kao i članovi posade.
- Tri i po sata nismo mogli da mrdnemo, čak ni kučetu koje je bilo sa nama nisu dozvolili da ode do toaleta - objasnio je Srđan Đoković.
Do problema na granici došlo je pošto je kapetan broda "Dijana" Ivan Žegura pre isplovljavanja iz marine "Porto Montenegro" u Tivtu kontaktirao lučku kapetaniju u Dubrovniku i dobio uverenje da je ulazak u taj grad izvodljiv ukoliko "ne ide ispod otoka i ne ulazi u teritorijalne vode Hrvatske više od 12 milja, koliko je prema zakonu dozvoljeno".
- Upravo tako smo i uradili, međutim, na graničnom prelazu u Dubrovniku rekli su nam da policija ne dozvoljava ulazak jer smo povredili teritorijalne vode Hrvatske. Rekli su nam da je trebalo prvo da se javimo u Cavtat i da zato moramo da platimo kaznu od 1.000 kuna (nešto više od 130 evra). Nije problem u kazni, nego u tome što su policajci bili veoma neprijatni - pojasnio je Žegura.
On kaže da su ga "šetali od banke do banke da razmeni novac, a pošto je bila nedelja u pomoć je priskočio upravo hrvatski kapetan koji mu je odobrio dolazak i on mu je razmenio novac".
- Ovo je zaista neuobičajena i potpuno čudna situacija. Nismo prekršili zakon, a zadržani smo, uz to i platili kaznu - rekao je Žegura.
Tanjug je kontaktirao i kapetana Vedrana Cvjetkovića iz lučke kapetanije u Dubrovniku, koji je, prema rečima Žegure, odobrio ulazak u Hrvatsku.
- Žao mi je zbog svega što se dogodilo jer je ispalo da sam prevario kolegu. Ostajem pri stavu da jahta "Dijana" nijednog trenutka nije prekršila zakon. Međutim, očigledno da neka službenica na carini ne zna za odredbu od 12 milja i tu je nastao problem - objasnio je Cvjetković.

(izvor --- TANJUG, Beograd)

Нема коментара:

Постави коментар