27. 6. 2011.

Kusturici nagrada "Tipar" za satirično stvaralaštvo

Odavno nije bilo novih vesti o E. Kusturici...
Međutim i na sreću to nije potrajalo.
Jer kako javlja... (neko već javlja. Npr. i u ovom slučaju TANJUG):
Reditelj i pisac Emir Kusturica dobitnik je nagrade "Tipar" na 25. Danima humora i satire "Vuko Bezarević" u Pljevljima, saopštio je danas Beogradski aforističarski klub.
Kako je navedeno, "Tipar" je jedno od najprestižnijih priznanja za satirično stvaralaštvo na prostoru bivše Jugoslavije.

Kusturici je nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, dodeljena sinoć za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina".
"Jetkim glasom, nudeći bolnu istinu, Kusturica je potresao i prodrmao naše prostore pričom o prohujaloj lepoti kojoj se približavalo zlo. Iskreno, činjenicama optočeno pripovedačko štivo raste zajedno sa svojim čitaocem. Raste i upozorava", rekao je u obrazloženju predsednik žirija, književnik Milenko Jović.
Nagradu za najbolju satiričnu priču na prostoru bivše Jugoslavije dobio je književnik iz Pljevalja Dejan Miličić za priču "Varljiva kaplja poniznosti".
Gran pri za karikaturu ''Risto Pejatović" pripao je Milanku Kaličaninu, karikaturisti iz Kraljeva.
Žiri sa Savom Babićem iz Loznice na čelu, dodelio je Specijalnu nagradu ravnopravno Mileti - Mići Miloradoviću iz Kragujevca i Vladi Volašu iz Beograda.
(izvor --- TANJUG, BG)

Нема коментара:

Постави коментар