11. 6. 2011.

Prva gej parada u Splitu označena kao skup visokog rizika

::: ZAGREB/SPLIT :::
U Splitu se sutra održava prva gej parada uz najavljeno učešće oko 200 učesnika koje će obezbeđivati najmanje 400 interventnih policajaca iz osam policijskih uprava.
Splitska policija danas je poručila da će učiniti sve da spreči nerede. Načelnik sektora policije u Splitu Slobodan Marendić izjavio je na konferenciji za novinare da je policija taj događaj procenila kao skup visokog rizika, kao i da će splitskoj policiji pomoći i interventni policajci iz još osam policijskih uprava.
Učesnike parade policija će čuvati pre, tokom i posle njenog održavanja. Uz interventne policijace, u Splitu će biti i veliki broj policajaca u civilu, a ceo događaj će snimati nekoliko kamera.
Tema splitske Povorke ponosa je pravo na zaštitu porodičnog života istopolnih parova pod sloganom "Različite porodice, jednaka prava", a održava se u centru grada.
Marendić je rekao da je policija poslovnim ugostiteljskim objektima koji su na putu kojim će se kretati parada savetovala da u vreme njenog održavanja budu zatvoreni, a kafićima da piće poslužuju u plastičnim čašama da u slučaju izgreda ne bi bilo uništavanja imovine.
Uoči održavanja parade u Splitu juče je nepoznati mladić srušio pano kojim se najavljuje parada iako su tamo bili policijaci. Slobodan Marendić rekao je da je reč o pojedinačnom izgredu u kojem nisu napadnuti aktivisti što je, kako je rekao, uspeh policije.
On je dodao da su policajci pomogli aktivistima da podignu pano. Hrvatski mediji izveštavaju da je današnju konferenciju za novinare nekoliko udruženja koja organizuju splitsku paradu obezbeđivalo oko 15 policajaca što pokazuje da je MUP spreman za sutrašnji događaj visokog rizika.
Koordinator Udurženja Iskorak Edo Bulić rekao je novinarima da je saradnja s policijom dobra i da očekuje da će sve proći u redu. "Očekujemo uvrede i psovke, ali na to smo spremni", dodao je on. Za sada u Splitu nije najavljen antigej skup.
Inače, za iduću subotu i u Zagrebu je najavljena deseta Povorka ponosa pod sloganom "I budućnost je naša".
(izvor --- BETA)

Нема коментара:

Постави коментар