30. 6. 2011.

Samo romani na srpskom ulaze u obzir za "Ninovu nagradu"

::: BEOGRAD :::
Novoformirani žiri za "Ninovu nagradu" za roman godine održao je danas prvi sastanak, na kojem je zaključeno da će za dodelu ovog priznanje biti razmatrani samo romani objavljeni na srpskom jeziku, bez obzira na mesto izdavanja.
"Članovi su konstatovali da za Ninovu nagradu mogu konkurisati samo romani objavljeni na srpskom jeziku, koji su kao takvi zavedeni u međunarodnom onlajn bibliografskom servisu COBISS, bez obzira na mesto izdavanja. Sva ostala dela, za koja se utvrdi da su pisana na drugim srodnim jezicima, neće biti razmatrana za najbolji roman godine", navodi se u saopštenju žirija.
Sastanku su sem dosadašnjih članova Vase Pavkovića i Milete Aćimovića Ivkova prisustvovali i dvoje novih – Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić, dok Ljiljana Šop nije mogla da prisustvuje.
Žiri je razgovarao i o drugim stavkama Pravilnika, kao i o pitanjima koja su takođe bila pokrenuta ranije, poput sukoba interesa u radu žirija.
Konstatovano je da nijedan član žirija nije u sukobu interesa, kao i da po prirodi stvari svi članovi jesu deo samog vrha domaće književne scene, pa su stoga direktno isprepletani sa najrazličitijim akterima.
"Utoliko je najvažnije da se odlučuje na osnovu poetičkih kriterijuma, kao i da iza odluke stoje imena članova. Stoga će ubuduće kritiku proze u NIN-u redovno pisati upravo članovi žirija", navodi se u saopštenju.
Za predsednika Žirija ponovo je odabran Vasa Pavković.
(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар