9. 6. 2011.

Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić novi članovi žirija NIN-ove nagrade

::: BEOGRAD :::

Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić novi su članovi žirija za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine. Oni će, uz troje članova iz prethodnog saziva – predsednika žirija Vase Pavkovića i članova, Ljiljane Šop i Milete Aćimovića Ivkova birati kome ide ova prestižna književna nagrada.
- Dvoje novih članova su aktivni književni kritičari, što ih je pre svega preporučilo da uđu u krug onih koji odlučuju o najeminentnijoj domaćoj književnoj nagradi. Njihovim dolaskom, osim najviših profesionalnih i etičkih standarda koji se podrazumevaju za članove žirija, uspostavljen je generacijski, rodni i poetički balans u okviru žirija, pa sam uveren da će argumentacija prilikom razgovora o delima iz ovogodišnje produkcije biti maksimalno izoštrena, što će dovesti do najboljeg mogućeg izbora - kaže glavni i odgovorni urednik NIN-a Nebojša Spaić.
Na prvoj sednici, koja će biti održana tokom juna, žiri će razmotriti postojeći Pravilnik o NIN-ovoj nagradi kritike za najbolji roman godine i odlučiti da li je potrebno uneti eventualne izmene, koje bi mogle da se tiču načina glasanja, sprečavanja sukoba interesa, pitanja koja dela mogu da uđu u konkurenciju i drugih tema koje je nametnuo savremeni trenutak.
Vladislava Gordić Petković je redovni profesor engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i šef tamošnjeg Odseka za anglistiku. Bavi se književnom teorijom i istorijom, književnom kritikom, publicistikom i prevođenjem sa engleskog. Pored više desetina naučnih radova i članaka, objavila je monografije Sintaksa tišine: poetika Rejmonda Karvera (1995) i Hemingvej: poetika kratke priče (2000), zbirke naučnih studija i eseja: Korespondencija: tokovi i likovi postmoderne proze (2000), Na ženskom kontinentu (2007) i Mistika i mehanika (2010). Od 2009. godine je na funkciji urednice pratećih programa Međunarodnog beogradskog Sajma knjiga.
Mića Vujičić je diplomirao opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1998. godine kao slobodni novinar, kritičar i pisac. Članke, kolumne, intervjue i književne hronike objavljivao je u Dnevniku, Danasu, Blicu i Politici. Nekoliko godina bio je dopisnik splitskog nedeljnika Feral Tribjun.
Saradnik je Plejboja, Jeloukeba, Blica i NIN-a. Prozu je objavljivao u književnim časopisima: Polja (Novi Sad), Ulaznica (Zrenjanin), Sent (Novi Pazar), Fantom slobode (Zagreb), Urbani vračevi (Knin), Severni bunker (Kikinda), Književni magazin (Beograd)... Njegov prvi roman Oštar start bio je prošle godine u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a za isti projekat nagrađen je 2006. godine stipendijom iz Fonda „Borislav Pekić“.
(izvor ::: BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар