9. 6. 2011.

Preminuo legendarni Josip Škija Katalinski

::: SARAJEVO :::
Legendarni fudbaler Željezničara i proslavljeni reprezentativac Jugoslavije Josip Škija Katalinski preminuo je jutros u Sarajevu u 64. godini, posle duge i teške bolesti.
Za reprezentaciju nekadašnje države odigrao je 43 utakmice i postigao deset golova. Ostaće upamćen kao strelac pobedonosnog gola u čuvenoj majstorici protiv Španije, kada je Jugoslavije 13. februara 1973. godine u Frankfurtu savladala Španiju 1:0 i plasirala se na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.
Katalinski je rođen 2. maja 1948. godine na Ilidži, karijeru je započeo u Igmanu, a zatim je kao veliki talenat prešao u Željezničar. U periodu od 1965. do 1975. godine u dresu sarajevskog kluba odigrao je više od 550 utakmica i postigao više od 100 golova.
Bio je član šampionskog tima iz 1972. godine, a dve godine kasnije proglašen je za igrača godine u SFRJ. Tri sezone kao internacionalac proveo je u Nici, a karijeru je zbog čestih povreda završio već u 30. godini.
Posle raspada SFRJ obavljao je nekoliko važnih funkcija u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, ali se zbog bolesti povukao i poslednjih godina nije bio aktivan.
(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар