21. 6. 2011.

Kamengrad i Vidovdanska nagrada

::: KAMENGRAD / VIŠEGRAD :::

Novi Kusturičin rad se zove - Kamengrad. Ne znam koje su nagrade namenjene za zidanje i doziđivanje gradova?! Verovatno Vidovdanske i slične... Međunarodne i regionalne...
Posle ovog (ne)ozbiljnog uvoda, evo teksta/vesti iz beogradskog BLICA:
Na Vidovdan, 28 juna uz pomešane zvuke bušilica, bagera i “Karmine burane” u izvođenju Simfonijskog orkestra RTS u Višegradu, u blizini mosta Mehmed paše Sokolovića počeće izgradnja Kamengrada po ideji Emira Kusturice, slavnog reditelja i uz logističku pomoć Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske.
Šta dalje?!
Najvažniji objekti biće završeni sledeće godine na jesen, a ceo grad površine 2, 5 hektara za četiri godine - saopštili su Kusturica i Dodik danas na konferenciji za štampu u Beogradu.

Emir je ispričao da će ovaj “prvi projekat u istoriji čovečanstva inspirisan literaturom” koštati između 10 i 12 miliona evra. Grad će se prostirati na 2,5 hektara, a izgradiće se 17. 500 kvadrata. Radiće se fazno, iz tri dela od po 6.000 kvadrata.
Svi javni objekti: gradska kuća, pozorište, muzej... do kraja decembra biće u tzv. sivoj fazi, a u septembru sledeće godine ovi objekti biće završeni, a glavna ulica otvorena.

- Andrić je najveći umetnik južnoslovenskih naroda svih vremena i treba da dobije grad. Kamengrad se zida da nikada ne bude srušen. Biće to grad bez kasarne, a čuvaće ga njegova tradicija. Predstavljaće duh Republike Srpske projektovan iz ugla velikog pisca - rekao je Kusturica i objasnio da će grad arhitektonski predstavljati različite periode u istoriji i umetnosti.


- Istorija će biti prisutna kroz arhitekturu pa ćemo, paradoksalno, graditi i srušene kuće ne bi li svi istorijski periodi našli svoje mesto u gradu - ispričao je Kusturica.
Kamengrad će imati Gradsku kuću, pozorište (Višegrad ga nema), bioskop, kuću Ive Andrića, u koju će po ideji Marije Bećkovića najverovatnije biti prenet pepeo slavnog pisca.
U gradu od kamena biće i škola i, simbolično, ruševina bivšeg zatvora, zatim muzej koji upriličava doživljaj starog srpskog dvora, zanatske radnjice, ali i kafane i moderan hotel sa spa centrom, kapaciteta 100 ležajeva. Kada se bude izgradio, ovaj grad će zaposliti oko 100 ljudi, a procenjuje se da će između 200 i 300 hiljada turista godišnje dolaziti.
(Eh, ah...)


(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар