1. 6. 2011.

Sarajevski intelektualci: Srbija Mladićem do poena za EU

::: SARAJEVO :::
Sarajevski intelektualci koji su se oglasili povodom nedavnog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića smatraju da je Srbija već 15 godina gradila evropski put i u najpogodnijem trenutku, vešto odigrala igru s odbeglim haškim optuženicima.
Tako profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac u izjavi "Dnevnom avazu" kaže da je Srbija, nakon 15 godina iščekivanja, odlučila da uhapsi Ratka Mladića zbog ubiranja poena radi ulaska u Evropsku uniju.
"Srbija će postići sve što želi, jer sada je Boris Tadić prva ličnost regiona i on je pokupio sve poene. Ovi protesti su samo da se uveća značaj hapšenja, koje nema, takoreći, nikakav značaj. Taj čovek, onako kako izgleda, više ni ne zaslužuje suđenje. A što se tiče nas, mi ne dobivamo nikakvu satisfakciju. Mi smo više uvređeni ovim činom, jer on je došao prekasno", smatra Repovac.
Da je Srbija mnogo više dobila Mladićevim hapšenjem, smatra i profesor Fakulteta islamskih nauka Ahmet Alibašić. On dodaje da nakon svih transkripata, platnih lista i ostalih dokaza, ne vidi šta bi suđenje Ratku Mladiću ,oglo novog da donese.
"Osim moralne satisfakcije, mi ne dobivamo ništa. Pravno i politički ovo hapšenje ništa ne menja, osim što je dokaz da je Srbija celo vreme igrala igru i da je režim u Beogradu vrlo neiskren prema BiH i prema prošlosti, svojoj i našoj", stav je Alibašića.
I dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirko Pejanović je mišljenja da će nakon ovoga Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU.
"Srbija je vukla poteze da kapitalizuje hapšenje Mladića u korist većeg poverenja za njeno pristupanje EU. To indirektno utiče povoljno na odvijanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, a time i na BiH", smatra Pejanović.

(izvor --- Tanjug )

Нема коментара:

Постави коментар