14. 8. 2011.

OTKUP

(uvod --- Marković: Neće biti problema sa otkupom knjiga za biblioteke
"Postoji čitav niz konkursa za pomoć izdavačima i njima se pomaže po projektima, ovde se mora pomoći čitaocima jer biblioteke imaju siromašne fondove koji se godinama adekvatno... »)


:::BP:::
Bilo bi dobro da ministar Marković, inače i sam izdavač, pri ministarstvu koje objedinjuje i kulturu i informatiku, realizuje sistem na kome bi autori mogli da objavljuju svoja dela u elektronskoj formi, a da se ministarstvo pobrine za zaštitu autorskih prava, kroz naplatu i prosledjivanje dela zarade autorima. Prica o knjizi je i lepa i vazna, ali, ljudi, zivimo doba interneta i nije knjiga samo ono sto ima korice. To je u svetu davno vec tako, samo kod nas nema ko to da prizna akamoli uvede u praksu.

:::vlada:::
@BP :
U svetu odavno važi i pravilo: probaj pa plati. Svako može da postavi sajt, na njega knjigu u pdf ili već odgovarajućem formatu, a na njemu i žiro račun na koji se može izvršiti uplata odgovarajuće svote novca. Ja već godinama koristim te mogućnosti, ne samo knjiga, već i ostalih stvari. Svaki proizvod koji je dobar platim. Treba podržati kreativne ljude.


::::BP:::
@vlada :
Dragi Vlado, mozes li nam preneti svoja iskustva u vezi naplate? Nikada nije bilo sporno da se deo sadrzaja stavi na raspolaganje "free of charge", ali je nas manir da kopiramo i umnozimo sve za – fraj. Osim toga, zasto mislis da ministarstvo ne treba da povede racuna o jednom takvom servisu (ne mora ono da ga "drzi" ali moze da ga inicira)? Zasto bih se ja bavio izradom sajta, problemima zastite, propisima u vezi naplate... Moje je da pisem, ponudim, kako kazes, deo za DZ i valjda, budem "dobar" koju kintu od cele te price (ako zavredjujem). Dokle vise da se ministarstvo "brine" samo za stvari koje se ljudima iz ministarstva i - isplate? Ne vidim zasto si ti protiv ideje da ministarstvo resi jedan od problema autora na podrucju za koje je nadlezno?

:::John-Smith:::
Ima problema. Pomazete mozda bibliotekama, sto je OK, ali izdavaci su u direktnom gubitku. Knjiga, koja izdavaca kosta 500 dinara se otkupljuje za 175. Pa gde je tu pomoc? Hvala Vam...


(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар