28.08.2011.

Kosorova: "Oluja" otvorila put ka demokratiji u Srbiji

::: KORČULA :::

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je danas, komentarišući reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića zbog njene posete Kosovu, da smatra da se tu ne radi o diplomatskom ratu, ali je srpskom predsedniku uputila niz kritika.
Ona je novinarima na Korčuli izjavila da se Hrvatska zalaže za negovanje dobrosusedskih odnosa, ali da hrvatska vlada nikad neće prihvatiti mešanje u svoju unutrašnju politiku.
"Mi imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj ekonomski interes dodatno jačati ekonomsku saradnju s Kosovom onda ćemo to i činiti", naglasila je Kosorova, prenose hrvatski mediji.
Ona je, međutim, ponovila da će Hrvatska i dalje podržavati evropski put svih suseda, pa tako i Srbije.
Komentarišući Tadićeve oštre izjave zbog njene nedavne posete Kosovu, Kosorova je rekla da je zanimljivo da o njenom nedemokratskom ponašanju govori osoba koja je prošle godine tražila zabranu proslave "Oluje" iako je ona "za svakog Hrvata i Hrvaticu i građanina Hrvatske od posebne važnosti"."Ove godine je (Tadić) govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o istorijskim činjenicama. Ovde se nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar", ukazala je ona.


Kosorova je dodala da "Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar u vladi polaže venac na grob Slobodana Miloševića, tiranina i krvoloka, koji je odgovoran za Srebrenicu, za razaranje u Hrvatskoj i BiH i za druge zločine".
Prema njenim rečima, Hrvatska je akcijom "Oluja" pomogla da se otvore demokratski procesi u Srbiji.
Hrvatska premijerka posetila je nedavno Kosovo, a nakon te posete usledile su oštre reakcije vodećih političara Srbije, među kojima i predsednika Borisa Tadića i šefa dilomatije Vuka Jeremića.
Zbog reakcije Beograda Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske izrazilo je protest Ambasadi Srbije u Zagrebu.
(izvor -- BETA)

Нема коментара:

Постави коментар