12. 8. 2011.

Književna nagrada "Živojin Pavlović" neće biti dodeljena

::: JAGODINA :::

Tradicionalna književna nagrada "Živojin Pavlović" za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine ili onih koji su rodjeni ili su živeli u ovom gradu, za prošlu godinu, neće biti dodeljena, saopštio je danas Tanjugu žiri, na čijem je čcelu književnik i publicista Rade Milolosavljević.
"Od 12 knjiga koje su konkurisale za ovu prestižnu nagradu nijedna ne zaslužuje da je dobije", stoji u saopštenju, uz napomenu da je "odluka bila jednoglasna".
Nagradu "Živojin Pavlović" ustanovio je 2002. godine Književni klub "Đura Jakšić" iz Jagodine u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933. - 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.
Pavlović je autor dela: "Krivudava reka", "Dve večeri u jesen", "Cigansko groblje", "Ubijao sam bikove", "Kriške vremena" (zbirka pripovedaka), "Divlji vetar", "Ispljuvak pun krvi"...
Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: "Povratak", "Budjenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Zadah tela", "Do vidjenja u sledećem ratu"... Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje.

(izvor --- TANJUG)

Нема коментара:

Постави коментар