16. 8. 2011.

RTS nije hteo da prikaže film "Šišanje"

Film “Šišanje” Stevana Filipovića pozdravljen je aplauzom u Vrnjačkoj Banji na 35. Festivalu filmskog scenarija, ali je nakon prikazivanja izazvao polemiku zbog problema s prikazvanjem na RTS-u.
Koscenarista Dimitrije Vojnov, producent Branislav Jević i montažer Nataša Vranješ bili su danas gosti festivala i konfencije za novinare koja je većim delom prošla u diskusiji povodom odbijanja RTS-a da prikaže zvanično najgledaniji srpski film u protekloj godini uz obrazloženje da nemaju odgovarajući termin.
Jević je rekao da je cela ekipa želela da film bude prikazan na RTS-u, zbog čega je tri puta razgovarao s predstavnicima Javnog servisa. Jević je RTS-u ponudio film jeftinije, ali ga je na kraju prodao televiziji “Prva”.
“Želeli smo da jedan društveno angažovan film koji otvoreno govori o problemu koji je prevazišao granice Srbije i regiona, bude prikazan na Javnom servisu, ali oni nisu mogli da se odluče da li je bolje da bude prikazan u 20.30 ili 22.30 časova”, rekao je Jević.
Vojnov je objasnio da kada su predstavili scenario ljudima iz RTS-a, njihov komentar je, prema njegovim rečima, bio da film “suviše pesimistički prikazuje državne institucije” i da, navodno, zbog toga nije primeren Javnom servisu.
On je primetio da je kritički stav od početka pratio film, ali da je on zapažen kod gledalaca.
Jević je podsetio da su dobili novčanu pomoć od Ministarstva kulture Srbije, Sekretarijata za kulturu Beograda i Filmskog centra Srbije, a da je film podržalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, iako policija nije na pozitivan način prikazana u tom ostvarenju.
U diskusiju se uključio i direktor Jugoslovenske kinoteke i nekadašnji dugogodišnji urednik filmske redakcije RTS-a, Radoslav Zelenović, koji je rekao da Javni servis ima obavezu da ponudi domaći film gledaocima i da ne sme da zatvara oči pred problemima u društvu.
Film koji govori o divljanju navijačkih grupa i podložnosti mladih ultradesničarskoj ideologiji skinhedsa prikazan je poslanicima Narodne skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, ali i u Britanskom parlamentu.
Jević je rekao da su britanski parlamentarci, nakon što su pogledali film, najpre pokušali da priču ograniče na Srbiju i Balkan, ali su shvatili da je to mnogo širi problem, što pokazuju, dodao je on, i nedavni nemiri na ulicama Engleske.
“Ušli smo u posao sa motivacijom da nešto ozbiljno kažemo, jer dugo u srpskoj kinematografiji nije bilo filma koji se bavi teškim društvenim problemima. Tajna uspeha ovog ostvarenja je što smo otvoreno progovorili o aktuelnim, ne samo srpskim, već i svetskim problemima”, ocenio je Jević.
On je izrazio očekivanje da će film, nakon televizijske premijere na “Prvoj”, ipak biti prikazan i na RTS-u.
Zanimljivo je da se film, započet 2007. kao fikcija, tokom snimanja do januara 2010. dobrim delom obistinio, što je, prema rečima Vojnova, stvorilo kod članova ekipe veliko opterećenje i odgovornost, a sa druge strane to je, smatra on, verovatno uticalo i na veliki uspeh filma.

(izvor --- TANJUG)

Нема коментара:

Постави коментар