5. 3. 2012.

Zoran Ferić sutra u KC Gradu

::: BEOGRAD :::

Gradska knjižnica/

Književni program KC Grad

Utorak, 6. mart u 20h

Gost: Zoran Ferić (Zagreb, HR)

Nakon dve knjige priča i dva romana, za koje je dobio najveće hrvatske prozne nagrade među kojima je i nagrada Jutarnjeg lista, Zoran Ferić je objavio svoj do sad najambiciozniji roman, "Kalendar Maja". Reč je o knjizi epskog zamaha i velike spisateljske veštine, u kojoj Ferić pripoveda o jednoj burnoj i neobičnoj ljubavi koja traje od gimnazijskih dana, u Zagrebu šezdesetih godina, do ponovnog susreta u starosti. Melanholični ton je jedna od dominanti ove knjige, ali u njoj su prisutni i lajtmotivi Ferićevog opusa: bavljenje rubnim područjima ljudske seksualnosti, interesovanje za bizarno i groteskno, telesne deformacije, bolest i smrt, iako autor sada istim temama prilazi drugačije, tragajući za suptilnijim efektima. Uz roman "Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić, nova knjiga Zorana Ferića je i redak slučaj bavljenja jednom od poslednjih tabu-tema savremenog sveta - starošću.
Moderatorka je Tijana Spasić.
U pratećem programu prikazaćemo film po izboru Zorana Ferića: francusko ostvarenje iz 1966, "Jedan čovek i jedna žena" (r. Klod Leluš, gl.uloge Žan-Luj Trentinjan i Anuk Eme). Pogledajte trejler.
Zoran Ferić je rođen 1961. godine u Zagrebu, gde je diplomirao jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu. Pored toga što je jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca, Ferić je srednjoškolski profesor književnosti i voditelj Radionice kreativnog pisanja u poznatom zagrebačkom književnom klubu "Booksa". Objavio je zbirke priča "Mišolovka Walta Disneya" i "Anđeo u ofsajdu", romane "Smrt djevojčice sa žigicama", "Djeca Patrasa" i "Kalendar Maja", te zbirku kolumni koje je pisao za Nacional. Prevođen je na nemački, engleski, italijanski, slovenački, madjarski, češki, poljski i ukrajinski. Od pisaca koje ceni ističe između ostalih Hemingveja, Karvera, Kafku, Bernharda, Kunderu, Roberta Perišića (pisci za sunčane dane), kao i Markesa, Jergovića, Danila Kiša, Antu Tomića, Hašeka (pisci za kišne dane).
Domaćoj čitalačkoj publici je poznat po romanu "Djeca Patrasa", koji je 2008. objavio beogradski ogranak Profila, jedan je od autora antologije "Fak-Ju" (Rende, 2001) i učesnik festivala Krokodil 2010.



Dobrodošli u Kulturni centar Grad!

www.gradbeograd.eu

Нема коментара:

Постави коментар