26. 3. 2012.

Promocija romana "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme

"Gradska knjižnica" - Književni program KC Grada
27.mart u 20h

Promocija romana "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme

U romanu "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme, za koji je autor dobio Ninovu nagradu za 2011. godinu - uprkos kontroverzama i nekim lošim odlukama žirija i dalje najuticajniju književnu nagradu u Srbiji - pripoveda se o novosadskom autsajderu i lokalnom čudaku Pišti Petroviću. Priča se plete oko nekoliko glavnih lajtmotiva: dnevnih rituala i opsesija glavnog junaka, njegovog u najmanju ruku neobičnog odnosa prema poznanicima i najbližoj porodici, kao i prema jedinom nasledstvu - sobnoj garnituri korčulanskog arhitekte Bernarda Bernardija.
U razgovoru učestvuju Slobodan Tišma i urednica književnog programa Kulturnog centra Grad, Tijana Spasić.
Budući da je Tišma poznat i kao frontmen i tekstopisac izuzetno cenjenih novotalasnih art rok bendova Luna i La Strada, promocija u KC Gradu biće prilika i za ponovno preslušavanje muzičkog opusa našeg gosta.

Slobodan Tišma rođen je 1946. godine u Staroj Pazovi, a živi u Novom Sadu. Književnošću i muzikom počeo je da se bavi šezdesetih godina, u okviru novosadske "Tribine mladih". Sedamdesetih je bio aktivan i na umetničkoj sceni - kao član konceptualne grupe E–Kôd izlagao je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih osnovao je bend Luna, koji je svoj jedini album, "Nestvarne stvari" objavio 1984. Pošto se grupa raspala, Tišma osniva La Stradu, koja objavljuje istoimeni album 1987. Kad se dve godine kasnije i ona rasformirala, povukao se iz muzike, izuzev kratkog okupljanja benda Luna zbog nastupa na Exitu 2004.
Iako je na književnoj sceni prisutan još od šezdesetih, svoju prvu knjigu - zbirku poezije "Manirizmi", Tišma objavljuje tek 1995. Usledila je još jedna pesnička zbirka, "Vrt kao to" (Ruža lutanja, 1997), a zatim i romani "Urvidek" (Narodna knjiga, 2005, Nagrada "Stevan Sremac"), "Quattro stagioni" (Laguna, 2009, Nagrada "Biljana Jovanović") i "Bernardijeva soba" (Kulturni centar Novog Sada, 2011, Ninova nagrada). Prevođen je na makedonski i italijanski jezik.


Kulturni centar Grad
Braće Krsmanović 4
www.gradbeograd.eu

Нема коментара:

Постави коментар