14. 9. 2011.

KOMEMORACIJA DRAGANU KLAIĆU/U DRUGOM VREMENU I PROSTORU

::: BEOGRAD :::
Vreme -subota, septembar 17 · 12:00 po podne - 3:00 po podne
Mesto -CZKD, Birčaninova 21



U DRUGOM VREMENU I PROSTORU
Dragan Klaić (1950 - 2011)


Govore:
Dušan Jovanović
Milena Dragićević-Šešić
Katarina Pejović
Borka Pavićević

Razgovor U DRUGOM VREMENU I PROSTORU, na koji pozivamo saradnike i prijatelje Dragana Klaića, je parafraza naslova poslednje od njegovih brojnih knjiga – Promena scene / Resetting the Stage. Zajedno s nazivom knjige Mobilnost mašte/Mobility of Imagination, upućuje nas na simbolički kapital koji nam Klaić ostavlja.
Kako je dugi niz godina Dragan Klaić vodio razgovore na Bitefu, ovaj današnji skup zamišljen je kao još jedan od Bitefovih razgovora – ovoga puta o Draganu Klaiću.
Tokom svojih dolazaka u Beograd, iz kojeg je otišao 1991, Dragan Klaić je često boravio u CZKD-u, gde je, u proleće 2006, promovisana i njegova knjiga Vježbanje egzila – i gde smo podelili iskustvo priziva i odaziva onoga koji nije otišao i nije se vratio, već je bio i ovde i svuda.
Skup u CZKD-u je planiran u dogovoru sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, gde je Klaić bio dugogodišnji predavač Istorije svetske drame i pozorišta. Na danas „promenjenoj sceni“, prizvani „mobilnošću mašte“ pozivamo vas na Bitefov razgovor u podne posvećen našem prijatelju i profesoru Draganu Klaiću.
Postjugoslovenski egzil menja sve nas, na različite načine, utiče na osećajnost. Ono što je bilo jugoslovensko iskustvo, sve više se pretvara u uspomenu, u sećanje. To se više ne da doživeti stvarno i aktivno, to se nosi u sebi kao tihi, ne još umrtvljeni, ali možda istanjeni, unutrašnji kapital. Pri tom, ja ništa neću da idealizujem. Živeti u Jugoslaviji - a ja sam živeo do devedeset prve godine - nije bilo uvek ni prijatno, ni lako, ni zabavno. Naprotiv. Prema tome, vrlo je važno da to sećanje ne utuli kritičku dimenziju. Nije ono samo nostalgično, nego je prožeto kritičkom notom sećanja na sve što je u bivšoj Jugoslaviji bilo problematično i rđavo, što je u krajnjoj liniji i izazvalo raspad zemlje. (Dragan Klaić, iz razgovora Usud izbeglištva, NIN, 10.09.1998.)

Нема коментара:

Постави коментар