4. 1. 2011.

NINOVA nagrada: da ili ne?!

::: BEOGRAD :::

Možda je dosadašnjim dodelama NINOVE nagrade za najbolji roman nedostajala polemika pre dodele? Više transparentnosti...
Zahvaljujući E-Novinama situacija kao da se menja. Ne nešto bitno, ne spektakularno, ali, ipak - menja se.
Autor teksta "Književnost je tamno srce Srbije" je Saša Ilić koje je odustao od NINA tj. povukao svoj roman iz konkurencije.
Evo jednog citata iz njegovog teksta:
"Deset novih krvavih godina buncanja nisu donele nikakve promene. Naprotiv, imenovani žiriji su nastojali da čitaoce i dalje prave budalama, objašnjavajući da su Ukop oca Mladena Markova, Semolj zemlja Mira Vuksanovića i Glasovi u vetru Grozdane Olujić prvorazredni romani, te da su ambasadorske knjige poput Uspona i pada Parkinsonove bolesti Svetislava Basare ili Ruskog prozora Dragana Velikića ona razina književnog standarda kojem treba težiti. Ukupni skor dvehiljaditih je u stvari melanž dnevne politike, lobiranja i vraćanja zasluga piscima pred penzijom čija su najvažnija dela napisana krajem osamdesetih. To potvrđuje i edicija Off-NIN (2005) koju su profesori iniverziteta, naknadnom pameću oformili i objavili u produkciji Ljušićevog Zavoda za udžbenike. "
Ilićev tekst je na sledećem:

Нема коментара:

Постави коментар