7. 10. 2011.

O Dobrici, SANU, NOBELU...

(KOMENTARI)

Floyd (Petak, 07. 10. 2011. 09:24h)
"pojavio se lažni profil Dobrice Ćosića koji je napisao samo jedan tvit - " Hajde sad ovaj pametni novinar neka mi prevede ovu rec "tvit". Gde u srpskoj knjizevnosti moze da se nadje ova rec? Sta fali staroj dobroj reci "komentar"? Muka mi je od foliranata...

urke (Petak, 07. 10. 2011. 12:55h)
@Floyd:
Tvit je rec koja se konkretno odnosi na Tviter i oznacava neku vrstu statusa, a nije bas ni komentar...kao sto na fejsbuku imas "lajk" pa ne kazes kliknuo sam na "svidja mi se" nego kazes lajkovao sam...jeste ruzno, ali tako je...mediji i internet znacajno uticu na jezik i tesko da to moze da se promeni ili spreci. Uostalom koliko samo imamo pozajmljenica u nasem jeziku, skoro svaka druga rec nije izvorno nasa, i tako je oduvek, nije to nova pojava...

Nikola (Petak, 07. 10. 2011. 09:34h)
Preozbiljan je Dobrica književnik a i čovek za političke nagrade, a Nobelova nagrada je to odavno postala, jer da nije tako još pre dvadeset godina bi mu bila dodeljena. Dobrici želim najbolje zdravlje, a njegova nagrada je u tome da će njegovo delo večno živeti.
Gospodine Ćosiću hvala za sve!

axle (Petak, 07. 10. 2011. 12:57h)
@Nikola : Naročito hvala za doprinos kalemarstvu; iako mu je to struka, time se nije bavio i hvala mu na tome, jer da jeste verovatno to voćke ne bi preživele.

Sarajlija (Petak, 07. 10. 2011. 14:48h)
@Nikola:
Narocito mu hvala za SANU, razvaljivanje Bosne, ubijanje nevine djece, zena i staraca, snajpera po Sarajevu.....zelis li jos nesto Nikola?

Nikola (Petak, 07. 10. 2011. 17:53h)
@Sarajlija:
Da naravno, zaboravio si pored ove mrznje i neistine koju pises, da dodas, da je isto tako zasluzan sto je svoj narod spasio pogroma, koje su mu tvoje vodje potpomognute onima sto su i Nobelovu nagradu pretvorili u politicku bili namenili. Osvrni se na delo Dobrice Cosica, procitaj bar nesto pa se javi.

xeexe (Petak, 07. 10. 2011. 10:26h)
Videh i ja kliknuh, pa kliknuh na main page pa opet kliknuh na literature i gle čuda nema Dobrice i svatih da je sajt fejk. Svako ko je prosečno naglašavam prosečno kompjuterski pismen odma je video da je u pitanju lažan sajt a za nauku i stručnjake je da obijasni kako to da na našim medijima rade nepismeni pa su ovu vest prosledili kao pravu. Jednom rečju: BROOKA !

Medja-Vuka-Manitoga (Petak, 07. 10. 2011. 10:30h)
Ништа ново. Спрдња је врло брзо откривена. Народ није луд.Зна све, и не може се ништа сакрити пред њим. Оштри нам се ум свима а и духовна будност је присутна. Запад смо "лепо" упознали. Њихове "завршене" ствари неће бити готово кад Бог то жели.

Nobelwhat (Petak, 07. 10. 2011. 10:42h)
U Orvelovoj 1981, rečeno je da neprijatelj nije pobeđen dok ga ne naterate da vas iskreno zavoli. Ovo što se nama dešava, ne znam da li se dešavalo nekom narodu. Svetski moćnici su se uprli, da ubiju i zadnji gram vere u nama, udarajuci najniže. Žele ne samo da nas poraze fizički već i da ubiju zadnji zračak vere u nama ne birajući sredstva. Al ne znaju oni šta je 500 godina muke. Ne znamo ni mi, ali ja znam da su nam pretci ostavili jake gene. A geni su čudo.

whathefunk (Petak, 07. 10. 2011. 13:03h)
@Nobelwhat:
A neobaveštenost još veće (čudo). Orvelova 1981 ili 1984.? Nama ne trebaju svetski moćnici, dovoljni smo sami sebi za svoju propast, uz veliku pomoć takvih nadriideologa kao što je uvaženi(?) drug, pa g-din Ćosić.

BP (Petak, 07. 10. 2011. 14:05h)
@whathefunk:
Волео бих да Тебе и Твоје истомишљенике, упитам нешто конкретно - да ли сте икада прочитали тај "зли меморандум САНУ"? Бојим се да већина сазнања и ставова које људи данас чврсто бране, потичу из секундарних извора (који увек садржај протумаче на начин који њима одговара). Одлично се сећам састанка на коме човек (у поводу тог истог меморандума) устаје и дословно каже: "Нисам читао али - осуђујем!". "Четници" који се данас окупљају на Равној гори, усвојили су иконографију из филмова Вељка Булајића, а појма немају о суштини правог равногорства. Чик нек неко нешто каже против демократије - а зна ли се суштина овог појма, или само онај њен појавни облик који политичким манипулаторима одговара да буде обелодањен? По мом мишљењу, проза Добрице Ћосића је више информативна него уметничка, па сам га тако сам га и читао узимајући у обзир и могућност да је исту реалност неко други - другачије доживео. Добрица Ћосић, у најмању руку, заслужује поштовање сваког грађанина ове земље, јер ма колико да су (можда) његови ставови били погрешни, он им је остао доследан. Одавно није на политичкој сцени, одавно није у јавности, одавно не утиче на токове у нашем друштву. Оставити старца да живи своје дане мирно - најмање је што једна цивилизована средина може да уради. Напад који се догодио, извршили су они који га (погрешно) доживљавају као симбол - српства. Потреба да се нападне национално, унизила је нападаче, јер су за своју жртву одабрали човека који више нема моћ. Ружно. Тужно. Јадно.

Valjevac (Petak, 07. 10. 2011. 11:04h)
To je nas najveci pisac ikada. Znam da ga svaka NVO po defaultu ne voli, jer čovek govori istinu, i kao takav uticajan u nasem narodu je opasan za USA...... Po meni je veci od Iva Andrica. Ko jos sme "a" da kaze za Vreme Smrti, Korene, Deobe, Vreme Zla. No kako nije bio po volji komunista, tako nije ni po volji zapada.. E pa, od EU nema nista, propao projekat, a besmrtno delo Dobrice Cosica cekace bolje dane :)

Stevan (Petak, 07. 10. 2011. 11:12h)
Grupa - neprijateljski raspolozenih - neplaćenih, samoorganizovanih veb-aktivista čiji je cilj da skrenu pažnju srpske javnosti da sve sto je vredno u Srbiji treba izloziti sprdnji i da Srbe u Srbiji treba zavaditi, da bi njom vladali lazni Srbi, odradili su uspesno svoj prljavi posao.

mihailo (Petak, 07. 10. 2011. 11:27h)
Jos jedan bedan napad srpske "sorosijade" na knjizevnika i politicara koji je uvek imao stav i nije se bojao da ga jasno i dosledno iznese a da je sve ovo vesto orkestrirano i u pravom momentu je dokaz sto je onako usput zakacena i SANU.
I nikom nista u drzavi Srbiji i bas to je dokaz da je to maslo sa ovih prostora.

Mira (Petak, 07. 10. 2011. 11:30h)
Ovo je vrlo vrlo podlo i licemerno kako od strane tih koji su plasirali lažnu vest tako i od samih novina koji se još i danas bave tom temom, sipajući ulje na vatru. neka vas je stid i sram svih koji jednog čoveka i njegovo delo na ovakav način izdajete ruglu. A svi znamo koje struje stoje iza toga i koji listovi forsiraju ovu vest i iz kjojih razloga. hvala Bogu narod se ispametio.

Sneky (Petak, 07. 10. 2011. 11:33h)
Uopste nije ljudski tako se sprdati sa covekom, ali od kada je napisao knjigu "Kosovo", gde kaze da je Kosovo rak rana Srbije i da bi je trebalo odstraniti, prestala sam da ga postujem. Za svaki deo teritorije treba se boriti, ni jedna ozbiljna zemlja se ne odrice svog dela, pa makar to bilo i malo mesto kao selo u kome je rodjen Cosic, ili zemlja Nemanjica u kojoj se i stvarala srpska drzava, i gde postoje neprocenjive srpske svetinje.

Srdjan-A-Babovic (Petak, 07. 10. 2011. 11:54h)
Stalno se spominje neka "grupa srpskih hakera" koja je nešto provalila ili napisala. Ja bih iskreno savetovao toj i svakoj drugoj "grupi srpskih hakera" da ugase kompjutere i da naoštre motike, budake, ašove, krampove..., pa da, lepo, počnu da obrađuju one ledine širom Srbije zarasle u korov koje su, ne tako davno, bile ogromna poljoprivredna imanja koja su bila poznata po proizvodima koji su izvoženi u celu Evropu, a sada, te proizvode kupujemo od Hrvata! Samo kompletan povratak selu može da reši problem cele privrede Srbije, a i problem genetski modifikovane hrane, a sem toga, narod će da se konačno oslobodi lihvarskih banaka i kedeita, nego samo u se i u svoje kljuse!
Nadam se da ćete da objavite moj komentar.


Stevan (Petak, 07. 10. 2011. 12:42h)
@Srdjan-A-Babovic,
Svaka cast na komentaru! Iako se bavim programiranjem podrzavam ideju i tradicionalne vrednosti. Jednog dana kad budem zaradio neke pare, a nadam se da hoú, planiram da kupim imanje na selu i da svoj zivot tamo organizujem u miru i tisini. Svaka cast, ovo ne govorim ironicno, vec ozbiljno!

jaa (Petak, 07. 10. 2011. 14:21h)
@Milos :
Za tvoju informaciju, u Srbiji ima svega 10% visoko obrazovanog stanovnistva. A i neka ide covek da obradjuje zemlju, ako tako zeli nije rekao da bi programere poslao na njivu, ali vecina stanovnistva koji nista ne rade, ne zaradjuju, su pobegli sa sela.

Koreni (Petak, 07. 10. 2011. 13:27h)
Pa i Ahtisari je dobio Nobela za mir, zasto jedan ovakav pisac ne bi dobio? Svi koji ga kritikuju treba prvo da procitaju neko njegovo knjizevno delo, pocnite od osnovne literature...sem toga to je tako prestizna nagrada, bio ko iz Srbije da je dobio to bi bila velika stvar!!
Dokaz da se mi nikad necemo opametiti!!

Hakerofil (Petak, 07. 10. 2011. 14:09h)
Cosa se ne javlja? Nadam se da nije dobio srcku? Sala je stvarno neslana. Ali je FENOMENALNA. Bravo za subverzivce i ujedinjene hakere! U ovom uzasu od vremena kad sve nagrade i lovu grabe krimosi, korporacije i politicari, malima preostaje jos samo internet (i vestina) da dignu glas i srednji prst i politici i onima koji su sa njom u vezi. U to ime, dizem i ja svoj!


Boureque (Petak, 07. 10. 2011. 21:32h)
Ćosića ne cenim ni kao političara, ni kao pisca, ni kao čoveka. Koga zanima zašto, neka pročita njegovu biografiju. A političke amebe koje stoje iza sajta i saopštenja cenim još mnogo, mnogo manje. Zaista junačko delo: sprdati se sa starim čovekom koji nikada u životu nije imao ni moći ni uticaja i proglašavati ga za opasnost po nekakvu imaginarnu "evropsku" Srbiju. "Neplaćeni, samoorganizovani veb aktivisti" koji stoje iza ovog nastupa mentalne dijareje sigurno nisu ni neplaćeni ni samooorganizovani, ali su definitivno krajnje infantilni.
Dobrica Ćosić bolju reklamu nije mogao poželeti!

(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар