2. 10. 2011.

Nova poetska scena u SKC Beograd

::: Beograd :::
Organizacije:
Poezin, Art EQ i Liber
predstavljaju

POEZIN ex3me
izvođačko & poetska scena u SKC Beograd

nedelja, 9 oktobar od 21h
- Ulica Kralja Milana 48, Happy centar SKC-a (klub, I sprat) -

poetski party & poezija & slem & performans & hip hop ples
ulaz je free za sve ljubitelje spoken word žanrova


Poezin je organizacija za razvoj izvođačko & poetske scene kroz formu poetskog klabinga. Organizacija Poezin je formirana u nastojanju da se stvori jaka SCENA u kojoj su zastupljene sve savremene forme kao što su slem, performans, poetski video i izražajno čitanje poezije. Nas poezija zanima više kao izvođačka umetnost i veština a manje kao književna forma. Izvođač uspostavlja odnos sa publikom i utiče na publiku svojim nastupom, kao što i publika utiče na izvođača reakcijom i dobacivanjem onih koji gledaju nastup. Prostori u kojima gradimo ovakvu scenu su noćni klubovi, kao i kulturni centri koji su dovoljno savremeni da imaju sve neophodne preduslove za jednu ovakvu scenu.
Prvi veliki Poezin klabing, održan je u Malom klubu Akademije u Beogradu u Rajićevoj 10, krajem februara 2010-te godine. U okviru programa, pesnici i pesnikinje su interpretirali svoju poeziju a kao muzička podrška nastupili su kantautorka Bojana Bulatović BO i bend Sinestezija. Ukupno 11 poetskih klabinga (Poezin žurki) je održano na Akademiji a neki od njih su pored Malog kluba Akademije, bili realizovani i u Velikom klubu Akademije. Ponosimo se činjenicom da smo održali Poetski klabing solidarnosti sa Akademijom (Poezin klabing 11) u vreme kada su se vladajuće strukture svim silama trudile da unište kultni prostor Akademije i da ovaj klub zatvore za sva vremena. Sredinom januara 2011-te godine, na Poetskom klabingu solidarnosti u Velikom klubu Akademije, okupili smo preko 300 ljudi koji su došli da podrže Akademiju i da dignu svoj glas protiv zatvaranja ovog kultnog underground mesta u Beogradu. Tada smo pozvali sve umetnike, javne ličnosti i izvođače, da dođu na ovaj poetski miting i dignu svoj glas protiv ruiniranja urbanog duha Beograda a mnogi su se i odazvali.

Krajem februara 2011-te godine, započeli smo novu sezonu poetskih klabinga u Žica Panic ROOM pod nazivom Poezin XP – lirički show – off događaj. Događaji su dobijali nazive po nadogradnji u formi servisnih paketa kojima se nadograđuje operativni sistem i postaje sve bolji i bolji: sp1, sp2, sp3, sp4 i sp5. Pored redovnih Service Pack-ova koje smo održavali jednom mesečno, organizovali smo i Poezin Special događaje. Poezin Special događaji su služili radi promovisanja jakih autorskih ličnosti i odličnih izvođača koji su imali svoj samostalan nastup u Panic Room u trajanju od sat vremena.
Kao organizacija Poezin, nastupili smo u okviru Exit Festivala 2011, na Agora Stage a naziv događaja bio je “Poezin NAPUŠAVANJE na Exit Festivalu“. Naziv događaja je ukazivao na eksplicitnu, prozivačku i uličnu poeziju a takođe i na underground pesničku scenu koja je izvođačkog tipa.
Trenutno radimo na novoj poetskoj sceni u SKC Beograd, pod nazivom POEZIN ex3me (tri organizacije: Poezin, Art EQ i Liber) a događaj je namenjen pre svega ljubiteljima spoken word žanrova. Događaj se održava jednom mesečno u Happy centru SKC-a (klub, I sprat).

Naše aktivnosti možete pratiti na sajtu:
www.poezin.net

Detaljno o događaju za 9-ti oktobar:
http://www.poezin.net/2011/10/01/najava-poezin-ex3me-1/

Нема коментара:

Постави коментар