8. 10. 2011.

Obožavaoci Dobrice u nobelovskom šoku

Pisac Miro Vuksanović, koji je za roman „Semolj zemlja" ovenčan NIN-ovom nagradom za roman 2005, kaže za Press da je veoma neprilično na takav način se „šaliti" sa starijim čovekom i uglednim piscem:
- Jako je ružno raditi tako nešto čoveku koji ove godine puni devedeset godina. Ko god da je to uradio, posredi je nekorektan, nepošten i na kraju neljudski gest.
Na pitanje da li misli da bilo koji srpski pisac može sada dobiti Nobelovu nagradu za književnost, Vuksanović kaže da je srpska književnost žrtva politike:
„Odavno je poznato da je ta nagrada ne samo umetničko već i ’političko’ priznanje. Ranije je neki srpski pisac mogao dobiti ovo priznanje, ali pri sadašnjem odnosu međunarodne zajednice prema Srbiji mislim da nema šanse“.
Spisateljica Vida Ognjenović kaže da je to zaista užasno.
- Ne mogu da verujem da neko tako može da se izruguje. Dobrica Ćosić nema manje šanse od jednog Le Klezija - rekla je ona
Pisac Siniša Kovačević navodi da je mnogo ružno to što se neko poigrao sa genijalnim piscem.
- Bio sam presrećan, jer sam poverovao u tu laž. Ko ima toliko slobodnog vremena i toliko deformisan um da se sprda sa jednim starim čovekom, pa i čitavim narodom. Bolje bi im i korisnije bilo da pročitaju neku Ćosićevu knjigu - rekao je Siniša Kovačević.

(izvor -- E-NOVINE)

Нема коментара:

Постави коментар