8. 10. 2011.

Virtuelni Nobel za srpskog akademika

(Srbija)
Poznati bloger Tibor Jona kaže za naš program da je jasno da se radi o vrlo efektnom skretanju pažnje na politički angažman poznatog pisca.
“To je svojevrsni odgovor na kampanju povrataka u devedesete i vrednostima tih godina koja se u poslednje vreme provlači kroz kojekakve kulturne i pseudokulturne manifestacije u srpskom društvu. I mislim da su zapravo uspeli da nas zabrinu za trenutak. Da se zapitamo da li se zaista i vrednosno potpuno okrećemo devedesetima, i mislim da je to najveća vrednost ove akcije. Što nas tera da se zapitamo gde smo kao društvo. Jer ako nekima na kraju 2011. godine nije nemoguće da dobrica Ćosić, kao osoba koja je ogovorna za dobar deo nesreća koje smo proživeli, može da dobije Nobelovu nagradu, onda je to sigurno ozbiljan alarm.”

Književnik Filip David rekao nam je da je bio šokiran vešću da je Ćosić dobio Nobela.
“Sedeo sam u kafiću sa prijateljima i to su nam sa raznih strana javili neki ljudi. Nismo mogli da verujemo, mislili smo da je to onda kraj književnosti i kraj Nobela. Zato što je, uzimajući u obzir sve okolnosti u kojima živimo, njegovo političko i književno delovanje, Ćosić verovatno poslednja ličnost koja zaslužuje Nobelovu nagradu.”

Akcija web aktivista definitvno je postigla je pun pogodak jer je imala veliki odjek na ovdašnjoj društvenoj sceni. Bloger Tibor Jona zaključuje da je to dokaz da se prava razmena ideja i društveni aktivizam u Srbiji vode jedino na internetu.
“Mediji su potpuno zatvoreni za iznošenje kritičkog stava spram onoga što je zvanična politika ove zemlje. I format ove akcije bio je takav da zapravo oni nama ništa nisu saopštili. Već su nas naterali da se sami zamislimo i da sami dodjemo do nekakvog zaključka. Što je svakako ultimativni demokratski doprinos ovakvog delovanja.”
Internet aktivisti koji su “zakuvali” čitavu priču oko Nobela Dobrici Ćosiću saopštili su da su domen lažnog sajta registrovali 5. oktobra 2011. kao “simbolično podsećanje na dan kada je Srbija propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet”.

(izvor --- RADIO SLOBODNA EVROPA)

Нема коментара:

Постави коментар