21. 9. 2017.

Poziv za DIZAJNERE/KE na temu POSLOVNA SPOSOBNOST – NAŠE PRAVO!

LICEULICE I MDRI-S KROZ PROGRAM IZ DOBRIH RAZLOGA

pozivaju  dizajnere/ke i kreativce/ke vešte u vizualizaciji podataka da se jave na otvoreni poziv za izradu plakata na temu
POSLOVNA SPOSOBNOST – NAŠE PRAVO!

--
Zašto ova tema?
Poslovna sposobnost je mogućnost osobe da bude prepoznata u okviru pravnog sistema. Osoba postaje poslovno sposobna kada napuni osamnaest godina. Poslovna sposobnost je pravni koncept i predstavlja svojstvo osobe da svojom vlastitom aktivnošću, odnosno izražavanjem volje, stiče prava i obaveze. Osoba koja je poslovno sposobna može sklapati ugovore, dati pristanak na lečenje, donositi odluke o tome gde će živeti, raspolagati svojom imovinom, podnositi tužbe i žalbe, sklapati brak, donositi odluke o priznanju majčinstva ili očinstva, podizati decu, birati na parlamentarnim, predsedničkim, lokalnim izborima ili glasati na referendumu, podizati kredite, odnosno preduzimati sve pravne radnje koje odrasla osoba može preduzeti u svom svakodnevnom životu.
Bez poslovne sposobnosti pojedinac ne može samostalno da upravlja svojim životom. Samostalno upravljanje podrazumeva donošenje odluka o raznim pitanjima u svakodnevnom životu kojima, svojim potpisom, dajemo pravnu snagu. Međutim, poslovna sposobnost znači mnogo više od donošenja odluka ona nam omogućava da imamo kontrolu nad svojim životom i da ga možemo planirati. Dakle, gubitak poslovne sposobnosti podrazumeva i gubitak kontrole nad sopstvenim životom. Ako nam se oduzme mogućnost da donosimo odluke i dobre, kao i loše kako možemo naučiti da preuzimamo odgovornost za vlastiti izbor?
Kome je poziv namenjen?
Svima onima koji žele da daju svoj doprinos u borbi za bolji položaj osoba sa invaliditetom, vešti su u nekoj od tehnika izrade plakata i žele da nauče više o vizualizaciji podataka. Za sve prijavljene biće organizovana i jednodnevna radionica za detaljnije upoznavanje s odabranom temom, potrebama i problemima ove društvene grupe i značaju dizjna i ilustracije u kontekstu društvene odgovornosti.
Zašto IZ DOBRIH RAZLOGA? 
Ovaj program pokrenut je u okviru platforme Liceulice s idejom društvenog angažovanja zajednice dizajenera, likovnih i vizuelnih umetnika koji bi svojim radom dali doprinos vidljivosti tema važnih za položaj marginalizovanih grupa i pojedinaca. Ilustracijom podataka koji govore o uslovima života najugroženijih ili obaspravljenih, kreiramo prostor za probleme nevidljive za mejnstrim medije i ujedno se obraćamo široj zajednici.  Mi govorimo u ime onih čiji se glas ne čuje.
Šta je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S)?
MDRI-S je u potpunosti posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama te ostvarenju njihove pune uključenosti i učešća u društvu. Posebnu pažnju posvećuju deci i odraslim osobama koje se nalaze pod rizikom ili već borave u institucijama socijalne zaštite i psihijatrijskim bolnicama, s obzirom da oni čine najugroženiju i najmarginalizovaniju grupu. MDRI-S se svakodnevno bori za postizanje pune socijalne uključenosti osoba sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom uz puno poštovanje njihovog života i dostojanstva.
Tehnička specifikacija poziva
Prijave su otvorene do 29. septembra a učesnici bi trebalo da pošalju osnovne podatke o sebi i razlog zašto žele da budu deo programa Iz dobrih razloga na adresu izdobrihrazloga@gmail.com. Radovi nastali kroz ovaj proces biće štampani kao deo javne izložbe koju organizujemo u oktobru 2017. godine. Za više informacija budite slobodni da nam pišete na istu adresu.

Нема коментара:

Постави коментар