26. 5. 2016.

TUMAČ FOTOGRAFIJA ZORANA ŽIVKOVIĆA I ADRIJENA TOMAZA



U okviru III Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, u ponedeljak 30. maja s početkom u 20 časova, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, biće održana najava romana Tumač fotografija čiji su autori srpski pisac Zoran Živković i francuski vizuelni umetnik Adrijen Tomaz.

O knjizi će govoriti dvojica autora, uz prevodilačku asistenciju Amalije Vitezović. Najava će imati multimedijalni karakter. Posetioci će biti u prilici da vide Tomazove umetničke fotografije i ekskluzivno čuju odlomak iz romana.

Tumač fotografija je eksperimentalni roman koji ima uz tekstualni ima i vizuelni vid, a ta dva narativa tvore jedinstvenu celinu. Tomazove fotografije nisu tek puka ilustracija Živkovićevog romana već zajedno s njim grade organski sklop koji objedinjuje proznu i vizuelnu umetnost.

Zoran Živković (1948) autor je dvadeset jednog proznog dela. Jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih književnika. Zaključno s majem 2016. objavljena su 82 strana izdanja njegovih knjiga, u 23 zemlje, na 20 jezika.

Živković je dobitnik „Svetske nagrade za fantastiku“ za roman mozaik Biblioteka (2003), nagrade „Miloš Crnjanski“ za Četvrti krug (1994), nagrade „Isidora Sekulić“ za Most (2007) i nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo. Živkoviću su pripale i tri nagrade za doprinos fantastičkoj književnosti: „Art-Anima“ (2014), „Stanislav Lem“ (2015) i „Zlatni zmaj“ (2015).

Redovni je profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde predaje kreativno pisanje.

Adrijen Tomaz (1986) živi i radi u Vilžuifu, u okolini Pariza. Završio je školu za fotografiju „Centar Iris“ u Parizu 2014. godine. Umetnički se izražava kroz razne vizuelne medije, ponajpre fotografiju. Tomazove umetničke fotografije možete pogledati na njegovom zvaničnom vebsajtu: http://www.adrientomaz.com

Нема коментара:

Постави коментар