26. 5. 2016.

Sarajevska grupa DIVANHANA nastavlja evropsku turneju koncertima u Grockoj, Novom Sadu i Nišu
DIVANHANA se vraća u Srbiju 3, 4, 5. jun 2016.



Nakon rasprodatog koncerta u dvorani Kolarceve zadužbine i uspešnih koncerata po Evropi popularni sevdah sastav Divanhana iz Sarajeva, vraca se u Srbiju gde ce održati niz koncerata - u Kulturnom centru u Grockoj, 3. juna, u Narodnom pozorišu u Nišu, 4. juna i Kulturnom centru u Novom Sadu, 5. juna 2016. Ovim koncertima Divanhana nastavlja evropsku turneju, kojim promovišu svoj novi album »Zukva«. Album je nedavno za exYu prostor objavio Multimedia Music, a za svetsko tržište ga objavljuje engleski ARC Music, najagilniji izavac etno muzike. Sa ovog izdanja vec se rado slušaju »Oj Safete, Sajo, Sarajlijo«, »Da sam ptica«, »Ciganka sam mala« i druge poznate sevdalinke i pesme sa Balkana.
Tokom turneje u martu i aprilu održano je 15 koncerata u Evropi, nakon cega se vracaju svirkama na Balkanu. Publika tokom ove turneje imala je priliku da upozna novu, mladu pevacicu Naidu Catic, koja se bendu prikljucila prošlog leta, dajuci šarm i novu energiju na sceni.

Više o sastavu:

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasicne muzike 20. stoljeca. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, vec i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku.
Bend je pocetkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzickoj Akademiji u Sarajevu.
Debitantski CD, “Dert”, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovicem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.
Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa mladom sarajevskom pjevacicom Leilom Catic. Vec prvim singlom, “Evo srcu mome radosti”, koji je realizovan u saradnju sa Sanelom Redžicem, priznatim klasicnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta, skrecu pozornost javnosti u Bosni i Hercegovini, te širom regiona.
Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost, ucestvujuci na znacajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu.
Pored ovih koncerata Divanhana se posvjecuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.
Medu novim pjesmama koje su snimili svakako veliki uspjeh medu publikom ostvaruju singlovi “Crven fesic” i “Ko se ono brijegom šece” i “Emina”, a bend ucestvuje na festivalima u Madarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Vec pocetkom 2013. godine krecu na veliku evropsku turneju bilježeci izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemackoj, Ceškoj i Turskoj.
Krajem te 2013. objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata, u 13 razlicitih zemalja.
Vecina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na tockovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.
“Bilješke iz Šestice”, krajem 2013. godine za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.
Nakon izlaska drugog albuma Divanhana intenzivira svoju koncertu aktivnost u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali i ostatkom Balkana (Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija), te širom Evrope (Švicarska, Austrija, Francuska, Norveška, Njemacka, Ceška, Italija, Belgija, Holandija). Zbog izuzetnog interesa publike, na festivalu Balkan Trafik u Briselu su nastupili 4 puta tokom festivala.
U maju 2014. godine objavljuju single “Zvijezda tjera mjeseca” koju snimaju kao službenu numeru Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog ucešca na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Pjesma nedugo nakon objavljivanja postaje regionalni hit. Radena je u saradnji sa makedonskim kraljem trube Džambom Aguševom te gitarskim virtuozom Emirom Hotom iz Tuzle, koji godinama živi i niže uspjehe u Londonu.
Uslijedili su mnogobrojni koncerti širom Evrope. Tokom mjeseca februara 2015. godine clanovi benda, zajedno sa ton majstorom i producentom Borjanom Miloševicem, uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu, te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica u Osnabruku snimaju novi materijal. Od mjeseca maja Divanhana zaustavlja turneju te se intenzivno posvecuje realizaciji novog, treceg studijskog albuma.
U kreativnom neredu Long Play Studija u Sarajevu, bend ekspremimentiše sa zvukom, te svoj umjetnicki rad obogatiše melodijama slavonskih tamburaša, mekocom klasicne gitare Boška Jovica i violoncela Lane Kostic, virtuozitetom i kreativnošcu srbijanskog violiniste Filipa Krumesa, te na koncu saradnjom sa mladom talentovanom sevdah izvodacicom Naidom Catic.
Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom cijele 2015. godine objedinjen je simbolicnim imenom “Zukva”:
Album “Zukva” je za teritoriju bivše Jugoslavije objavio beogradski Multimedia Music, a ARC Music iz Velike Britanije ovaj album objavljuje za cijeli svijet.
Clanovi: Naida Catic (vocal), Neven Tunjic (klavir), Nedžad Mušovic (harmonika), Azur Imamovic (bas gitara), Rifet Camdžic (bubanj) i Irfan Tahirovic (udaraljke).

Zvanicna internet prezentacija: http://www.divanhana.ba/
Zavnicna Facebook stranica: https://www.facebook.com/divanhana/?fref=ts
Fotografije: http://we.tl/AcZuANqtH2
Spotovi: https://www.youtube.com/user/divanhanaband

Нема коментара:

Постави коментар