27. 5. 2016.

VASA PAVKOVIĆ LAUREAT NAGRADE "KOČIĆEVO PERO"

Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće 2016. godine biće dodijeljena piscu Vasi Pavkoviću za knjigu "Okean Dunav", u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, jednoglasno je odlučio žiri.
"Kočićevo pero" se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, saopšteno je Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka – Beograd.

"Već naslov najnovije prozne zbirke `Okean Dunav` Vase Pavkovića, antinomijom svoga značenja, zaustavlja čitaočev pogled i fiksira ga u čvor nedoumice. Jer okean, tajanstvena nesaglediva voda, vječna i beskrajna, i Dunav, rijeka čije se obale mogu povezati pogledom, ali u koju se ne može dva puta zakoračiti, sačinjeni su od iste materijalne supstance, ali su značajno različiti ukazujući na jednostavnom primjeru da je svijet neuporedivo složeniji nego što nam se čini", rekao je predsjednik žirija, književnik Nikola Vukolić.
Prema Vukolićevim riječima, za čovjeka Pavkovićevog duha i radoznalosti, čovjeka kontemplacije, ali i nesputanog aktivizma sve može da bude podsticaj dubokog razmišljanja i umjetničke kreacije.

Članovi žirija su, osim Vukolića, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće 2016. godine biće svečano uručena laureatu 13. juna u 12.00 časova u Srpskom književnom društvu u Beogradu.

O dobitniku će govoriti Nikola Vukolić, Miljenko Jergović, Mihajlo Pantić i Mladen Vesković.

Нема коментара:

Постави коментар