4. 8. 2015.

Reditelji Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić gosti FreeDom Art Festivala


Reditelji Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić gosti FreeDom Art Festivala

SRPSKI GARAŽNI FILM U FOKUSU
23 – 30. avgust 2015. u Pančevu


Autorska sloboda je neophodni uslov filmske umetnosti, ali film je skupa stvar, pa o mogućnosti rada i stepenu slobode filmskih autora najčešće odlučuju oni koji o filmu i umetnosti malo znaju. Garažni film je na programu Freedom festivala jer je iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze.
U okviru filmskog segmenta FreeDom festivala (25. i 26. avgusta) će biti predstavljen pokret srpskog garažnog filma. Gosti festivala biće autori Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić, a na repertoaru će se naći i njihova četiri nova garažna filma: "Okean" Tamare Drakulić, "Žigosana" Saše Radojevića, "Unutra" Jelene Marković i Mirka Abrlića i "Petlja" Milutina Petrovića. Posle projekcije "Petlje", slušaćemo garažni bend “The Loop”.
Uporedo sa programom predstavljanja srpskog garažnog filma, FreeDom Art Festival organizuje i In_Treш radionice, koju vode pripadnici pokreta garažnog filma, Saša Radojević i Jelena Marković. Radionice će biti održane od 24. do 26. avgusta, u Domu omladine Pančevo. Zainteresovani treba da pošalju ime, kontakt telefon i ličnu definiciju pojma “treš” na bioskopdomaomladine@yahoo.com do petka 21. avgusta. Filmovi nastali u okviru radionice imaće premijeru u okviru FreeDom Art Festivala, na završnoj večeri In_Treш-a, u nedelju, 30. avgusta od 21 sat, u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

Ukratko o pokretu Garažni film u Srbiji
Garažni film u Srbiji je nastao po srodnosti sa pojmom garažnog roka. Prvenstvena odlika ovog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom "filma o filmu" i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama. Važna odlika je i esejističnost. Tvorci naziva su autori Saša Radojević i Milutin Petrović.
          U prethodnih nekoliko godina u Srbiji je realizovano više ostvarenja koji pripadaju ovako formulisanom pojmu garažnog filma. Reč je o filmovima "Narcis i Eho", "Ljuljaška" i "Država", ali kao svojevrsne preteče garažnog filma su "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug jugoistok" Milutina Petrovića.

Filmski program FreeDom Art Festivala:
Utorak, 25. avgust
Apolo, 19 i 21 sat
Projekcije filmova „Okean” Tamare Drakulić i „Žigosana” Saše Radojevića.
Trejler „Okean“: https://www.youtube.com/watch?v=Itx8_ssw7C0

Sreda, 26. avgust
Apolo – 18, 19 i 21 sat
Projekcije filmova „Unutra” Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja” Milutina Petrovića.
Trejler „Unutra“: https://www.youtube.com/watch?v=PdDF_J4TeF8

Letnja bašta Doma omladine (u slučaju kiše dvorana Apolo) – 23 sata
Garažni koncert benda „The Loop”.

Nedelja, 30. avgust
Finale In treš festivala
Letnja bašta Doma omladine, 21 sat

Više o FreeDom Festivalu:
FreeDom Art Festival nadilazi stroga žanrovska opredeljenja jer je ideja da se pluralizmom sadržaja i formi unese novi duh u domaću scenu. Zbog toga će ovaj događaj objediniti muziku, film, vizuelne umetnosti, internet, sportski, edukativni program i aktivizam.
Vodeći se glavnim lajtmotivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog sa publikom i interaktivni pristup.
Pored toga, sve što smo gore napisali ne bi imalo težinu da kritika savremenog sveta nije sastavni deo događaja na FreeDom Fest-u. Kritička forma će podrazumevati stvaranje naše zajedničke, jasne poruke koju putem festivala upućujemo – u njoj će pored već pomenutih biti i vrednosti poput izbora slobodnog puta u svom životu, slobodnog odrastanja, usavršavanja, aktivizma, kao i oblikovanja pozitivne, slobodne, otvorene svesti prema društvu i svom okruženju.

Zvanična prezentacija festivala:

Нема коментара:

Постави коментар