1. 8. 2015.

OTVORENI POZIV SUBSCENE ZA KAZALIŠTE, IZVEDBENE UMJETNOSTI I OSTALE HIBRIDE, ZAGREB


Eksperiment u umjetnosti često je alternativno ponašanje koje izražava pasivan otpor dominantnom sistemu. Nekad je to stidljiv, ali agresivan glas koji boluje od frustracije neliječene akcijom. A nekad je to konformizam. Svjesni smo da danas eksperiment i istraživanje predstavljaju oblike politički korektnog umjetničkog ponašanja. Autorska cenzura je općeprihvaćen kompromis za konsenzus postojanja, jer eksperiment propada u gubljenju sredstava za napajanje. Jer želimo jako da živi, on se rastače na bliješteće atome. Umire lijepo, umjetnički i ljudski lijepo. Dok umire reflektira misao o etici i slobodi, nad čijim zamršenim odnosom plače dijalektičke suze svakodnevnice koju organiziraju širi politički i gospodarski kontekst.
Proizvesti potom lijepo umjetničko djelo u nelijepom kontekstu istraživanje je problema jednako kao i njegovo afirmiranje. Umijeće stvaranja je umijeće omogućavanja najboljih uvjeta za rast.

Novo-uspostavljena i samo-organizirana SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride otvara svoje tehnički opremljene i site-specific prostore u bivšoj tvornici Medika u Pierottijevoj 11 u Zagrebu, za uzbudljive i uzbuđene istraživačke duhove koji donekle znaju što rade i trebaju prostor za probe i izvedbe, opremljen tehničkim i profesionalnim karakteristikama, koji razvija eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride afirmira umjetnike/ce i radove koji su hrabri/e, avangardni/e i predani/e, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. Ono što nam se čini da današnjem teatru nedostaje jest anarhistički duh koji eksperimentira. Radimo siguran teatar, svi oko nas uzgajaju one vrste koje su već uzgojene, nema čak ni pretencioznih genetičara/ki koji/e miješaju vrste i stvaraju hibride. Ili se oponaša teatar velikih, teatar drugih. Najljudskija umjetnost od svih – teatar. Od umjetnosti treba uvijek tražiti inspiraciju. Umjetnici/e se uvijek bave nečim. Lijepa je definicija umjetnosti kao nečega gdje gledamo ono što je lijepo i ono što želimo vidjeti.

Pozivamo hrvatske i regionalne izvedbene umjetnike/ce i projekte da nam se jave sa svojim idejama i potrebama na e-mail subscena@gmail.com, najkasnije do 1. rujna 2015. Financijsku potporu za najzanimljivije projekte tražit ćemo na natječajima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH, stoga navedite sve troškove koje vaša izvedba i/ili produkcija imaju te ne zaboravite spomenuti svoje putne troškove. Partneri na projektu su Autonomni kulturni centar Attack!, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti u svakodnevnom životu Cirkorama te Udruga privremenih izvedbenih jedinica Freakvencija.

Nudimo:
Smještaj za rezidencijalne umjetnike/ce koji rade na novoj produkciji
Smještaj za gostujuće izvedbe
Oblikovatelja/icu svjetla i tehničara/ku
Oblikovatelja/icu zvuka i tehničara/ku
Inspicijenta/icu
Dramaturga/inju i vanjsko oko
Javnu prezentaciju s diskusijom prije premijere
Audiciju za izvođače i autorski tim
Žonglersku dvoranu (8x10m, v 3,80m), Filmski studio (7x15m, v 3,80m), Klub Attack (10x20m, v 3m), Jazz (6x8m, v 3,50m), Grey (6x4m, v 3m), Jogurt (10x4m, v 3,80m.)...
ne toliko malo reflektora, projektora, mikrofona, pojačala, linoleuma...
PR
tehničku edukaciju

Tražimo:
site and performance – specific teatar
cirkus, performans, ples
postdramski teatar, ritualno i poetsko kazalište
glazbeni teatar, opera i mjuzikl
nove forme
idealne projekte s motivacijskim pismom, umjetničkim konceptom, izborom dosadašnjih radova, vremenskim uvjetima i planom probi te financijskim kosturom

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja.

Нема коментара:

Постави коментар