11. 5. 2012.

Pekićevo zaveštanje (i Čiča Gliša)

(KOMENTARI ČITALACA)

Tijana
Basara, u potpunosti se slažem sa svim napisanim u kolumni! Delimo isti stav, ali ne možemo računati da će ovakvo mišljenje imati odgovarajuću podršku jer je Srbija uglavnom zemlja onih koji se, kako je i Marčelo konstatovao, ,,bune, a ne žuljaju svoje d*pe nikada...''
Tako da se i ja pitam da li mi u globalu zaslužujemo bolju državu kada nam se pojavi kvazi intelektualna elita da nam na jedan ovako ''kreativan'' način izražava nezadovoljstvo! Sve je to blaga narcisoidna masturbacija onih koji se kako ste i sami fino i adekvatno rekli ''proseravaju i dangube po kafićima''.

Mila
Prigodno mesto za citat: "Svaki narod zasluzuje drzavu kakvu ima! Samo Srbi zasluzuju goru!"
Da nije Pekica, tesko bi bilo izdrzati!

Ana
Ne razumem zbog cega se lakrdija od parlamentarne demokratije naziva parlamentarnom demokratijom?

svetlanast.
Kako gospodin basara ne prestane sa zloupotrebom crven bana, crven ban ce mu postati postapalica.
samo "beli" listici se ne bune da su pokradeni.
kako je krenulo ispasce da su "beli" listici bili na strani onih koji su potkradali.
vesela srbija.

KikiKiki | 10/05/2012 22:15
Suprotno od ustaljenog mišljenja, Pekića nisu odučili od politike oni koji ga nisu čitali, nego oni koji su ga pročitali.

profesorprofesor | 10/05/2012 22:18
Kakav Šešelj, kolumnistu bi pojeo bez leba i Krkobabić.

scobys
Kad vec krstari netom, kolumnista bi mogao da procita i clanak na sajtu njuz novina: "Stranka Pu*ite ga svi - kandidat na sledecim izborima", o novoformiranoj stranki cincarske manjine. A da primene recept malog djokice, mogli bi i prevaranti koji "zastupaju interese" ostalih nasih nacionalnih manjina: egipcana, hazara, kelta, avara, goranaca, klingonaca, itd.

kritičar
Pekić je uobičajavao da jedno piše, a drugo govori po kafanama.
Pitajte o tome Vidosava Stevanovića.

ZG
Raja se oduvek klanjala Zlatnom runu, na zalost ne Gospodinovom. Tragedija je to sto je novostasala generacija u tolikom broju glasala za Malog Slobu, sto se, Lale, obistinjuje Fridrihova teza o vecnom vracanju istog.

Srđan Živković
Moja politička ubeđenja su i nikla na Pekićevim političkim spisima. Baš zato što se malo šta promenilo od tog doba i nakon više godina DS na vlasti, nisam mogao da im dam glas, drugima još manje. Zbog poltronskog odnosa članstva prema vođi, ukazivanjem na greške shvaćen sam kao neprijatelj stranke. Da nije bilo mnogo onih manje hrabrih onih koji su iz straha od većeg zla glasali za DS možda bi i uspeli da ih nateramo da se promene iznutra. Pa i po cenu tog većeg zla jer i onako ne bi potrajalo duže od Velike Gospojine, ovako ćemo da tapkamo u mestu još 4 godine.

E.
Bravo, majstore!
:-)

Aleksandar Đorđević
Basaraino brecanje na bele listiće ni po čemu se ne razlikuje od Veljinog "razočarao me narod".
Narod i glasači, bar neki, nisu poslanici da glasaju pokorno po nalogu stranačkih godpodara. Umesto da se LDP zapita gde je grešio i šta bi trebalo da promeni u nastupu, oni se dure. Tako neće vratiti odbegle glasače.
I nakraju, izaći na glasanje i precrtati listić nije "odbacivanje demokratije", već demokratska opcija.

Miloš Kikić
Kaže Basara da je legitimno od strane onih koji crtaju portrete svojih stričeva na glasačkim listićima da to čine ali nije delotvorno. I pita se zašto ne osnuju svoju stranku.
Pa imali su svi oni svoje stranke, NBasara, ili su bar verovali da su njihove, pa su ipak dobili crvenoga bana.
Ne treba osnivati njove stranke, imamo ih već i previše, treba menjati izborni sistem.

Danski Srbin
Po mojim opservacijama kod nas se desava jedan kontradiktoran fenomen. Mi smo, sto nije samo moje misljenje, u najvecem delu lenj, nesposoban, sklon korupciji i kriminalu, poltronizovan i uvek u traganju za putem manjeg otpora, narod u kome se, gle cuda, radjaju i izrastaju pisci svetskog kvaliteta: Andric, Crnjanski, Mesa Selimovic, Dobrica Cosic a medju njima princ pisane reci Pekic.
Najveci deo svetski poznatih pisaca iz naseg vremena su produkt marketinga i velikog engleskog jezickog podrucja. To su , pre svega, pisci "cigla" romana, izdatih u stotine hiljada primeraka koji ce biti zaboravljeni pre nego sto umru.
Pekiceva studija o losim drzavnim tvorevinama je pun pogodak. On vise govori o podanicima te drzave, nego o njenoj organizaciji. Tu je nas problem - u ljudima. Na papiru bi sve , uz male popravke, bilo dobro ali problem se pokazuje u sprovodjenju izglasanih zakona u delo. Ako se zakonodavci ne drze zakona koji su doneli, kako ocekivati da ce se njih drzati narod. Pojam, da zakon sluzi da bi se izigrao, kod nas nije nov.
Jedan od parametara padanja "kvaliteta" jednog naroda je siromastvo. U Danskoj skoro da nema kradja, zato sto svi imaju sve, pa im je , plateznima, tesko prodati robu, a da diraju tudje ni na pamet im ne pada. Naravno, da patoloskih tipova ima i tamo.
Postenje mogu u siromastvu i isposnistvu zadrzati jedino Bogu predani kaludjeri.
Ono sto ozbiljno ne valja kod nas, kradji, korupciji i kriminalu su skloni i mali krug bogatih, a sto je jos gore i klasa politicara , koja bi trebala svojim primerom da edukativno deluje na demos.
Kao posledica siromastva i negativnih istorijskih zbivanja javljaju se zloca, zavist, netrpeljivost, tvrdoglavost i prepredenost.
Odlazak na izborno mesto, uzimanje glasačkog listića i praznog , ili sa "čiča Glišom" ga ubacivati u kutiju je za mene znak neracionalnosti i ogranicenosti. Kad se misli da su svi losi, glasa se za najmanje lošeg, inace se cini usluga partiji, kojoj bi ovo trebala da bude osveta.

Нема коментара:

Постави коментар