17. 4. 2012.

Promocija pesničke zbirke "Magda" Dragane Mladenović (Fabrika knjiga, 2012)

Gradska knjižnica/Književni program KC Grad 17. april u 20h
Promocija pesničke zbirke "Magda" Dragane Mladenović (Fabrika knjiga, 2012)
U razgovoru učestvuju: Dragana Mladenović Tijana Spasić (KC Grad) Dejan Ilić (Fabrika knjiga)
Promociju će pratiti izložba grafičkih radova Milice Rakić.
O knjizi "Magda":
Raščistivši u prethodnoj zbirci "Rodbina" sa avetima domaće nedavne prošlosti, Dragana Mladenović je napravila prolaz kroz koji je zakoračila u pravcu svetskih tema. "Magda" je pesnička zbirka koja se može čitati i kao roman u stihovima. Podeljena na poglavlja i epizode, ova narativna poetska celina prati junaka čiji se život u trenu raspao. Bez želje da shvati šta se dogodilo, on od svog dotadašnjeg života hoće da pobegne, što se završava padom u komu. I tek u komi, junak stiče moć da zaista vidi svet oko sebe i svoje patnje uporedi sa stradanjima drugih. No, kada iz kome izađe, izgleda kao da ga je svetski bol učinio nesposobnim da saoseća sa svojim bližnjima.
O autorki:
Dragana Mladenović rođena je 1977. godine u Frankenbergu. Živi i radi u Pančevu kao novinarka "Pančevca" i urednica književnog portala "Male novine". Magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Svojom prvom stvaralačkom etapom naziva zbirke "Nema u tome nimalo poezije" (2003), "Raspad sistema" (2005) i "Asocijalni program" (2007). Drugu etapu čini neka vrsta trilogije: konceptualne pesničke zbirke "Tvornica" (2006), "Omot spisa" (2008) i "Rodbina" (2010), objavljene u Fabrici knjiga. Zbirka "Rodbina" prevedena je na nemački ("Verwandschaft", Edition Korrespondenzen, 2011), i predstavljena na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Beču.
O izložbi Milica Rakić:
Milica Rakić je rođena 1972. u SFRJ. U svom radu ispituje način na koji jezik i kultura oblikuju lični identitet. Živi i radi u Beogradu. Više informacija na stranici: "Radovi Milice Rakić sastoje se iz provokativnih poruka, tačnije citata koji su preuzeti iz filozofskih, poetskih i drugih izvora. Spajajući ono što je naizgled nespojivo, ona poznatom daje sasvim novo i neočekivano značenje. Kao retko kojem umetniku, Milici Rakić je pošlo za rukom da uz igru rečima i preplitanja privatnog i političkog, te svakodnevnog i istorijskog, kritički uobliči trenutnu sliku društva." (Dragana Mladenović)

Нема коментара:

Постави коментар