26. 4. 2012.

Dragoslav Mihajlović u novom broju NIN-a: "Ne podnosim jugoslovenstvo" // BLIC komentari

(KOMENTARI

::: zi-webman:::
Ni jugoslovenstvo ne podnosi tebe!
:::Pa:::
Loše nam je donelo, i sasvim je opravdano ne podnositi taj projekat...
::: Dole-Jugoslovenstvo:::
Zivelo Evrounijastvo..ima li razlike..
živko
Koga briga više šta misli jedan ostareli pisac? Bio je retrogradan i pre 40 godina, a kamoli danas.
 
:::: Biljana ::::
Mene briga, itekako!
::: Pssst :::
Žao mi je što nisam u mogućnosti da pročitam ceo intervju ali iz ovog dela što je jasno je to da on ne podnosi jugoslovenstvo. Pa to jugoslovenstvo nije Titovo čedo samo je on upropastio, na primer, Golim Otokom što mu je ogromna mrlja u biografiji. Jugoslavija je postala nakon Drugog svetskog rata, samo da se malo podsetimo. I ako ne želimo sa nekim da živimo, nije problem, razidjimo se mirno. Svako svojim putem. A ne kao što je napravljen ovaj rat koji je vodjen a da mi nismo u njemu!!! Stvarno me je tvorac "Tikvi..." i "Petrijinog venca" razočarao, no to nije razlog da ne verujem u bolje čovečanstvo!
::: Dušan :::
Jugoslaviju je sklepao srpski kralj uz blagoslov svetskih mocnika nakon prvog svetskog rata. Dve godine se zvala kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pa tek onda Jugoslavija. Znaci, da se podsetimo pravilno: Jugoslavija je nastala vise od dve decenije pre drugog svetskog rata.
::: novosadjanka :::
Nemam reči na ove omalovažavajuće komentare.......U državi Srbiji akademik koji kaže da ne podnosi jugoslovenstvo, akademik koji voli svoju zemlju i smatra da nije dobro što u akademiji preovladava atmosfera jugoslovenstva (čitaj jugonostalgije) i koji je na Golom otoku zverski mučen......treba da je na stubu strama? Pa da li ste vi normalni...Hrvat sme da kaže da voli svoju Hrvatsku, za koju su se toliko borili...Makedonac da voli Makedoniju, Slovenac Sloveniju, samo Srbin nikad ne sme da kaže da voli svoju Srbiju i da je bolje da smo u Srbiji nego u Jugoslaviji....pa dok god ovakvi umovi u svojoj zemlji doživljavaju ovakve reakcije, nama neće biti bolje....jer u ovoj zemlji svi imaju više prava nego Srbi........ .ŽALOSNO............
Svetlana
@novosadjanka : Može on da kaže šta voli ali zašto sedi u Akademiji i prima penziju,nacionalnu penziju i akademski dodatak.Uz tolike pere ja ne bih napadala Akademijui.
:::liuliu :::
Bravo gospodine Mihajlovicu! I hvala Vam sto nikada niste bili drug vec uvek i pre svega gospodin. Jugoslovenstvo je jedna utopija koja mi se ne dopada ni kao ideja, a u praksi je imala zastrasujuce posledice. Nadam se da Srbija nikada vise nece biti primorana od strane velikih sila da ulazi u slicne zajednice gde ce se negirati njen identitet, njena drzavnost pa i njeno ime. Hvala Bogu sto jedan veliki covek i pisac, uvazeni akademik razmislja i govori ovako progresivno i patriotski iskreno .
Nikola-Glavinic
Posle svega, shvatili smo da je Pašićeva i kraljeva Jugoslavija pa posle i Titova bila velika greška za nas Srbe. Iz samo jednog razloga-ostali je, za razliku od nas nisu iskreno želeli! Opet, i da smo formirali Srbiju na teritorijama zapadno od Drine i Dunava, da li bi bilo drugačije? Hrvati, Slovenci i drugi bi se pobunili i tražili opet neke svoje autonomije, republike, države. Da smo ostali samo Srbija u granicma pre 1914., ni to ne bi valjalo, jer bi mnogo našeg naroda ostalo izvan Srbije. Tužno je što smo u oba svetska rata od pobednika postali gubitnici. A zašto Mihajloviću smeta jugoslovenstvo, ne znam. Južni sloveni u jednoj državi, pa to je logična i lepa ideja, ali se pokazala kao neodrživa na duže vreme. Da li je nemoguća? Pa, svi opet hrlimo pod zajednički EU skut...
:::zi-webman:::
@novosadjanka, možda Vaš Akademik omalovažava nas i naša osećanja?! A i mi pripadamo srpskom narodu...
:::sida-:::
@zi-webman : žalosno je sto su na Golom Otoku opet najbrojniji bili srbi i sto je ta tragedija gurnuta pod tepih kao i druge ( pa mi ne znamo tacan broj stradalih u bombardovanju ... Jasenovac da ne pominjem), a tamo su se dogodile strasne tragedije a niko nije prozvan ni optuzen , ako zlocini ne zastarevaju , ZAšTO ???
:::Bilja:::
@zi-webman: Upravo tako. Moze svako do mile volje da prica koju drzavu voli, ali kada krene da nipodastava druge, to je onda sasvim druga prica.
zi-webman
@sida- , stvari koje Vi pominjete u Vašem odgovoru/komentaru g-din Akademik ne pominje u svom intervjuu. Meni je zaista smešna akademikova konstatcija da u SANU akademiji preovlađuju članovi koji su skloni jugoslovenstvu, dok su njegovi istomišljnici (nazovimo ih anti-jugosloveni) u manjini. Koliko je meni poznato, ni u jednoj od bivših ex-YU republika ne postoji ozbiljna politička opcija za ponovno uspostavljanje Jugoslavije. Zato mi akademikovo pozivanje i plašenje nas, građana Srbije, da nam preti neki bauk od jugoslovenstva(?!) - jednostavno smešno. što bi se reklo - zamena teza.
DanielaM
Čika demagog. Potpuno je lepo živeo od svog kvazidisidenstva ceo život. Moj svekar je takođe bio Golootočanin, poznavali su se, pa nije ni najmanje tako dobro avanzovao..... Jedan ostareli, retrogradni čovek, priča istu priču ceo život i mediji mu daju dovoljno veliku pažnju i izdavači takođe..... Pucanj u prazno.
(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар