22. 10. 2011.

Rektor pokušava da naruši autonomiju Univerziteta!

Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević je danas posredstvom medija pozvao policiju da reaguje i razbije studentsku blokadu Filološkog fakulteta! Iako je svima jasno da rektor preti praznom puškom, te da ne postoji cak ni pravno utemeljenje za njegov poziv, njegove izjave, kao i izjave aktivista vladajucih partija – studentskih birokrata iz SKONUS-a, dobro ocrtavaju stanje na univerzitetima u Srbiji.
Besramno naplacujuci ogromne školarine studentima, bivši clan revizionistickog Saveza komunista, Kovacevic, spreman je da zajedno sa svojom klikom daje izjave da „Studenti oslobodeni školarine žive tacno u komunizmu, jer za njih je školovanje bukvalno besplatno, jer ih mi castimo.” Kako izgleda taj „komunizam“ najbolje znaju studenti i njihovi roditelji koji papreno placaju loše i nekvalitetno obrazovanje. Licemerju i gluposti cele situacije doprinosi cinjenica da su se upravo Kovacevic i njegova kamarila školovali BESPLATNO u prethodnom sistemu, a sada sprecavaju studente da imaju ista prava.
I dok se Kovacevicu prividaju razlicite levicarske organizacije koje „stoje“ iza blokada i protesta, i u najboljem Miloševicevom stilu ponavlja laž o šacici studenata koji ucestvuju u blokadama, obaveštavamo javnost da blokade organizuje iskljucivo studentski Zbor/Plenum – telo u kome svi zainteresovani studenti imaju jednako pravo glasa – i da je samo on legitiman predstavnik i organizator akcija studenata na blokiranim fakultetima. Blokade fakulteta su socijalnog karaktera i nisu pod kontrolom politickih organizacija, u blokadama ucestvuju studenti koji su dirketno ugroženi sramno visokim dažbinama koje su im nametnute, kao i njihove kolege koje se sa njima solidarišu.
Da je ovo još jedna od provokacija uprave, kazuje i cinjenica da je juce u zgradu Filološkog fakulteta ušao PR Univerziteta u Beogradu, koji je pokušavao da legitimiše studente, zahtevajuci licne karte. On se unosio u lice studentima, vredao i pretio u pokušaju da isprovocira studente da ga prebiju, kako bi to iskoristio za diskreditovanje protesta. Umesto nasedanja na provokaciju, studenti su ga ismejali. Autonomija univerziteta kao civilizacijska tekovina je nešto što je neotudivo pravo svih fakulteta, profesora i studenata, i sama prazna najava upada policije pokazuje koliko je uprava spremna da nisko ode da bi bila u stanju da nastavi svoju pljacku.

Zastrašivanja studenata nece proći!


Sindikat obrazovanja
beogradske lokane grupe
Anarhosindikalisticke inicijative

Нема коментара:

Постави коментар