4. 10. 2011.

Dokumentarni film „Nikola Tesla - Otkrića“

:: BEOGRAD :::
Dokumentarni film „Nikola Tesla - Otkrića“
Autora Alexandre Slađane Milošević i posle pet godina beleži uspehe


Već punih pet godina, u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu se u okviru stalne postavke emituje dokumentarni film "Otkrića" čiji je scenarista, režiser, muzički urednik i producent Aleksandra Slađana Milošević. Scenario filma „Nikola Tesla - Otkrića“, A.Slađane Milošević, prati duh Teslinog naučnog rada i njegove stvaralačke vizije, bez vremenskog i prostornog ograničenja. Sadržaj filma potencira tezu o napretku čovečanstva zasnovanom na pronalazaštvu, jezgru Teslinog rada. Film je sa srpskog, preveden na dva jezika: engleski i francuski i prikazivan je širom sveta.
Jedna od zanimljivosti je, da ga je mesec dana gledala čitava evropska politička elita na zasedanju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope u Strazburu, u Francuskoj.
S obzirom na česte zahteve profesora srednjih škola koju su prilikom posete muzeju imali prilike da pogledaju film, da ga koriste kao nastavno sredstvo, A. S. Milošević je više puta pokušavala da za predlog zainteresuje Ministrastvo prosvete. Treba napomenuti da je umetnica spremna da bez ikakve autorske nadoknade film ustupi školama. Nadajmo se da će nadležne institucije prepoznati važnost informisanja o radu Nikole Tesle, najvećem naučniku koji je Srbija ikada imala i koji treba da je osnovni uzor mladima naše zemlje.


DOSADAŠNJE PROJEKCIJE DOKUMENTARNOG FILMA
„NIKOLA TESLA - OTKRIĆA“:
1. 10.07.2006. godine u Sava Centru, Svečana Akademija povodom obeležavanja jubileja “150 godina od rođenja Nikole Tesle”, pod nazivom «TESLA – ČOVEK KOJI JE PROMENIO SVET», održana uz pomoć Ministarstva Energetike i Rudarstva Republike Srbije, u koprodukciji Ars et Norma Asocijacije. Premijerna projekcija dokumentarnog filma „Nikola Tesla - Otkrića“, A.Slađane Milošević, je održana u okviru ovog događaja koji je A.Slađane Milošević inicirala.
2. Avgust 2006. godine Manifestacija proslave godišnjice rođenja Nikole Tesle u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Vladinog Odbora za obeležavanje jubileja “150 godina od rođenja Nikole Tesle”
3. 02.oktobra - 06. oktobra 2006. godine jesenje zasedanje Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope u Strazburu, Francuska, u organizaciji Vladinog Odbora za obeležavanje jubileja “150 godina od rođenja Nikole Tesle”
4. Oktobar 2006. godine, Muzej Elektrotehnike u Miluzu, Francuska, u organizaciji Vladinog Odbora za obeležavanje jubileja “150 godina od rođenja Nikole Tesle”
5. 17.oktobar 2006. godine, Privredna Komora Srbije, u okviru Oktobarskih susreta pronalazača za 2006. godinu
6. 29. oktobra 2006. godine, Beogradski Sajam knjiga, u okviru prezentacije Muzeja Nikole Tesle u Beogradu
7. 19. januara - 19. februara 2007. godine, izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta", Kulturni centar Srbije u Parizu, Francuska, u organizaciji Vladinog Odbora za obeležavanje jubileja “150 godina od rođenja Nikole Tesle”.
8. Stalna postavka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Krunska 51,
http://www.tesla-museum.org

Нема коментара:

Постави коментар