3. 10. 2011.

Otkrivanje spomen ploče Vasku Popi

::: BEOGRAD :::
Spomen ploča pesniku Vasku Popi biće otkrivena sutra na zgradi u kojoj je živeo, u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu (tadašnjem Bulevaru revolucije 26).
Velikan srpskog pesništva, Vasko Popa, sutra dobija spomen ploču
Spomen ploču će otkriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, saopšteno je iz tog ministarstva.
Ministarstvo kulture je prošle godine, koja je proglašena Godinom knjige i jezika, u saradnji s Večernjim novostima i lokalnim samoupravama počelo akciju obeležavanja objekata u kojima su rođeni, boravili ili delovali znameniti pisci.
Do sada je, u cilju afirmacije zaostavštine velikana srpske pisane reči, postavljeno 13 spomen ploča, a najavljeno je da će biti postavljeno još devet.
Vasko Popa (1922-1991) bio je jedan od najjznačajnijih pesnika koji su pisali na srpskom jeziku. Rođen je u banatskom selu Grebencu, a osnovnu i srednju školu završio je u Vršcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Za života je objavio osam knjiga poezije i tri zbornika narodnih umotvorina - "Od zlata jabuka", "Urnebesnik" i "Ponoćno sunce". Umro je u Beogradu 5. januara 1991. i sahranjen je u Aleji zaslužnihgradjana na Novom groblju.
(izvor --- TANJUG)

Нема коментара:

Постави коментар